Drumuri fără drumari, România fără meseriași. Astfel se rezumă situația în care suntem. Ar trebui să construim sute de kilometri de autostradă în următorii ani cu banii primiți de la Uniunea Europeană, dar lipsa forței de muncă ține pe loc proiectele de infrastructură, așa că apelăm la ultima soluție: muncitori străini. În acest caz, indieni. 

Salariile oferite de România indienilor care vin să ne construiască autostrăzile

„Aceste tipuri de lucrări, care se desfășoară în aer liber, nu există o opțiune valabilă cu cetățeni din România. Munca în aer liber este o muncă dificilă”, a declarat Sorin Georgescu, manager de proiect.

Pentru indienii din echipă, nu. Ei au venit de la peste 5.000 de kilometri pentru a-și găsi un loc de muncă, pe salarii de la 800 la peste 1.000 de euro.

„Romania very good country. We are taking here good money and they are very good people. (n.r. România e o țară foarte bună. Facem bani frumoși aici și sunt oameni foarte buni.)”, a spus Kashmir Lal, muncitor indian, pentru Observator.

Românii pleacă, străinii sunt obligați să stea

În vreme de Ministerul Educației promite o strategie pentru a ieși din criza forței de muncă, România se adâncește într-o situație aparent fără ieșire; la fel stau lucrurile și când vine vorba despre relația dintre angajatorul și angajatul român.

„Dacă nu îi convine ceva pleacă, dacă i se pare că șeful de echipă a folosit un registru vocal care nu îi convine, nu intră în preaviz, nu anunță, a doua zi nu mai vine”, a spus Dana Afanase, angajator.

Muncitorul asiatic este, în schimb, obligat prin contract să nu plece de la locul de muncă timp de doi ani, altminteri și-ar risca viitorul. Tocmai de aceea și angajatorul român îl preferă. De altfel, pentru mulți asiatici, țara noastră nu e numai o destinație temporară, ci acasă.

„Acești oameni nici nu au opțiuni. La fel cum vedem că avem muncitor român care este criticat de angajatorul român care pleacă în vest și are alte salarii, alte condiții de muncă, devine deodată un muncitor model și angajatorii zic vai, dar englezii nu mai vor să muncească și uite ce buni sunt românii.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Când mergi în altă țară, s-ar putea să fii și mai precaut, încerci să respecți cât mai repede regulile, să stai acolo în rând frumos, să faci ce ți se spune”, a explicat Radu Umbreș, antropolog.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.