Val de pescari asiatici în Delta Dunării. România a început să importe forță de muncă pentru fabrici de conserve, bărci de pescuit și nave de croazieră de la capătul lumii, fiind ultima soluție pentru a resuscita industria.

E plin de asiatici în Delta Dunării. România importă pescari și 85% din peștele pe care îl consumăm

Deținem mii de hectare de ferme piscicole în paragină, avem investitori dornici să le reînvie, dar ne lipsește forța de muncă. Astfel, agențiile de recrutare caută oameni pe țărmul oceanului Indian.

Specialiștii au ajuns recent în inima Asiei în căutare de pescari dispuși să se mute la Tulcea, în Deltă. Odată cu ei selectează și femei care să lucreze la fabricile de produse din pește.

„A fost o surpriză, nu ne-am așteptat nici să găsim, nici să avem cerere de genul ăsta. Avem tot ce ține de pescărie, ăsta e un domeniu nou pentru noi, pescari, personal care să vină la făcut conserve de peşte, în fabrici, să știe să manipuleze pestele”, a spus Melania Pop, manager agenție de recrutare, pentru Observator.

Retail jobs

Am fost a treia putere a lumii la pescuit

În anii '60, pescuitul era o meserie bănoasă. Pe atunci, România era a treia putere a lumii în industrie, după Republica Federală Germană și URSS. În ultimii 30 de ani, industria piscicolă s-a scufundat, iar pescuitul a rămas pentru prea mulți doar un hobby. Din lipsă de interes și viziune, am ajuns să importăm 85% din peștele pe care îl avem la raft, iar mai nou importăm și pescari.

„Aici era plin de bărci, de pescari. Funcționa zi și noapte, erau lumini, e un castel de apă, era totul făcut ca la carte și funcționa non stop”, a declarat Dragoș Cladiede, fost pescar.

„Să ai sute, mii de hectare de amenajări piscicole care stau în paragină să nu produci la tine în țară, pentru că noi producem un pește foarte sănătos, foarte sănătos, ceea ce nu se întâmplă la nivelul Uniunii”, a transmis Mariana Manea, Patronatul Peștelui.

Citeste si:
Ucraina a interzis toate importurile din Rusia
Ucraina a interzis toate...

Primii pescari din Sri Lanka ajung în țară peste câteva luni

Sri Lanka are cea mai mare școală privată de marină din estul Asiei și pregătește oameni pentru toate meseriile întâlnite pe vas, fie el de pescari, de croazieră sau militar. Primii pescari de acolo ar trebui să ajungă în Tulcea în 4-5 luni, așa că în vară s-ar putea să-i vedem pe canalele Deltei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.