Ziua tipografilor militari este aniversată, în prezent, la data de 6 februarie. Până în anul 2020, tipografii militari erau sărbătoriţi la 4 septembrie, însă, începând cu acel an, data de 6 februarie apare în calendarul tradiţiilor militare ca fiind Ziua tipografilor militari, potrivit site-ului presamil.ro.

La 4 septembrie 1920, a fost emisă Decizia Ministerială nr. 506, care stabilea ''organizarea, administrarea şi funcţionarea unei tipografii a Ministerului de Război, în scopul de a satisface trebuinţele tuturor direcţiunilor şi serviciilor'', se arată în volumul ''Calendarul Tradiţiilor Militare'' (2010).

Înfiinţarea unei tipografii a fost necesară pentru tipărirea de către minister a actelor ce trebuiau transmise structurilor subordonate. Activitatea tipografiei era controlată şi coordonată de către Secretariatul General al Ministerului de Război, căruia îi era subordonată.

La 3 august 1939, în cadrul Armatei Române, existau zece tipografii în Bucureşti şi patru în provincie. Din septembrie 1941, titulatura instituţiei, care se regăsea în documente, era ''Tipografia Ministerului Apărării Naţionale cu 'Monitorul Oastei' '', denumire ce se datora, probabil, faptului că cele cele două structuri îşi aveau sediul în acelaşi local, iar "Monitorul Oastei" era tipărit şi distribuit prin intermediul tipografiei.

Instituţia apare menţionată pe coperta primului număr din "Monitorul Oastei", care este, practic, strămoşul nu atât al Buletinului informativ al armatei, cât al Monitorului Oficial al României, susţine colonelul Viorel Mihalcea, comandantul Centrului Tehnic-Editorial al Armatei (CTEA) pe site-ul presamil.ro. Imediat după Unirea Principatelor, din 1859, şi unificarea celor două armate, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a iniţiat înfiinţarea acestui Monitor al Oastei ca ziar oficial al statului român, care să cuprindă atât legile militare, cât şi pe cele civile ale noului stat.

Periodicul "Monitorul Oastei", care a văzut lumina tiparului la 6 februarie 1860, fiind primul periodic administrativ apărut sub egida Ministerului de Război, oglindeşte cu fidelitate eforturilor depuse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în acest scop, se notează pe pagina de Facebook a Arhivelor Militare Naţionale Române.

Citeste si:
Cum își încep ziua Gina Pistol și Smiley, după ce au devenit...
Cum își încep ziua Gina...

La 30 septembrie 1943, Tipografia MApN şi "Monitorul Oastei" au fost unificate, devenind Serviciul Tipografic al MApN, iar în 1946, Serviciul Tipografic s-a unit cu Tipografia Şcolii Superioare de Război.

După o serie de alte reorganizări, în anul 1977, Tipografia Militară a MApN a fost subordonată locţiitorului şefului Marelui Stat Major, iar de la 1 august 2003, Centrul Tehnic Editorial al Armatei, subordonat Statului Major General, asigură materializarea politicii editoriale a MApN. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Februarie 2022 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.