Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai cunoscuți și importanți actori români. Cariera marelui actor a fost una strălucitoare, plină de apreciere, roluri diverse și o explozie de emoții oferite publicului larg.

Gheorghe Dinică s-a născut la 25 decembrie 1933 la Giulești, însă în actele oficiale este înregistrat ca fiind născut la 1 ianuarie 1934 la București.

Cine a fost Gheorghe Dinică

În dimineața zilei de Crăciun, în anul 1933, în familia lui Petre și Jana Dinică s-a născut cel care urma să ajungă un nume răsunător în lumea artistică. În actele oficiale, actorul apare ca fiind născut pe 1 ianuarie 1934, deoarece părinții băiatului au decis să îl înregistreze după sărbători.

Copilăria micuțului Gheorghe s-a petrecut în Giulești, la periferia Capitalei. „Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. M-a învățat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau. Era o lume care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Gheorghe Dinică.

Încă de mic copil, Gheorghe Dinică și-a manifestat interesul și talentul unic pentru actorie. În anii de școală, acesta a făcut parte din diferite cercuri teatrale și grupuri culturale care îi ofereau șansa să își demonstreze talentul.

Retail jobs

Debutul lui Gheorghe Dinică în actorie

În anul 1957 este admis la studii la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în anul 1961, talentul fiindu-i deja recunoscut și apreciat încă din timpul anilor de studii, încă de la prima sa apariție pe scenă, în special pentru rolul inspectorului Goole în piesa Inspectorul de poliție (An Inspector Calls).

Gheorghe Dinică a urcat pe scenele celor mai importante teatre din România :


  • 1961-1967 Teatrul de Comedie, București

  • 1968-1969 Teatrul Bulandra, București

  • din 1972 Teatrul Național I. L. Caragiale, București

Debutul în cinematografie a avut loc în anul 1963, cu un rol în filmul "Străinul". Actorul a jucat în mare parte în producții românești, refuzând să joace în filme produse de alte țări, în special SUA. Datorită aspectului său serios și dur, actorul a fost distribuit, în mare parte, pentru roluri negative, precum roluri de gangsteri autohtoni, cap de clan. Horațiu Mălăele l-a supranumit „cel mai mare «rău» al cinematografiei românești” în urma personajelor negative pe care le-a interpretat perfect în timpul carierei sale.

Citeste si:
A trecut un an de la moartea celebrei scriitoare Ileana Vulpescu. A...
A trecut un an de la moartea...

Tezaurul lui Gheorghe Dinică pentru poporul român

De-a lungul carierei sale, actorul român a jucat în peste 40 de piese de teatru și peste 100 de filme, interpretând personaje care vor rămâne mereu în memoria noastră. Actorul și-a pus amprenta unică asupra multor personaje cărora le-a dat viață și le-a făcut de neuitat.

Printre cele mai importante roluri interpretate se numără:


  • Savu (în „Zidul” 1974) de Constantin Vaeni/ Paraipan (în „Un comisar acuză” - 1974) și („Revanșa”- 1978). Interpretarea liderului legionar Paraipan a intrat în istoria cinematografiei românești, ca de altfel toată seria filmelor cu comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu.

  • Lăscărică („Cu mâinile curate”, 1972). Personajul Lăscărică a generat una dintre cele mai cunoscute replici dintr-un film românesc: Nu trage dom' Semaca! Sunt eu, Lăscărică!.

  • Aurică Fieraru, bulibașa din șatra de țigani din telenovelele Inimă de țigan (2007) și Regina (2008), difuzate de postul TV Acasă, unde actorul a jucat alături de Marin Moraru, Gheorghe Visu, Florina Cercel, Dan Condurache și Carmen Tănase.

  • Pepe în filmul Filantropica (2002), rol prin care se face cunoscut în special publicului tânăr și prin care lansează câteva replici celebre:

  • Cadîr (Tache, Ianke și Cadîr), unul dintre cele mai apreciate roluri în teatru ale maestrului, care a jucat alături de Marin Moraru și Radu Beligan.

  • Grigorie Vulturesco ("Aniela", 2009), ultimul rol al actorului, care întruchipează un general în rezervă și erou al României de la începutul secolului XX.

Citeste si:
George Enescu - cel mai important muzician român. Cui i-a dedicat...
George Enescu - cel mai...

Totodată, Gheorghe Dinică avea un talent și în domeniul muzicii. Acesta a înregistrat mai multe CD-uri cu muzică de petrecere și romanțe. Pentru cariera sa strălucită și aportul său la cultura românească, actorul a fost distins cu numeroase premii printre care și din partea Uniunii Cineaștilor din România, dar și premiul de excelență, premiul pentru întreaga activitate, membru de onoare al societății "Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”

Prima și unica sa dragoste

Pe parcursul vieții, Gheorghe Dinică a trăit singur, fiind necăsătorit și neavând copii. În anul 1996, la vârsta de 60 de ani, actorul și-a întâlnit marea și unica sa dragoste adevărată, pe cea care urma să îi devină soție, Gabriela Georgeta.

Citeste si:
Marga Barbu, amazoana filmului românesc. A fost căsătorită de trei...
Marga Barbu, amazoana...

„Într-o dimineaţă, pe la începutul lui ianuarie 1996, a apărut într-o publicaţie o fotografie a lui Gheorghe Dinică dintr-un film şi un titlu mare: «Gheorghe Dinică s-a însurat». Atunci, Gheorghe mi-a zis: «Hai să ne căsătorim, dacă tot au scris. Să nu-i facem de râs». Asta a fost cererea în căsătorie a lui Gheorghe, pe care eu am acceptat-o", povestea soţia marelui actor.

La 2 februarie 1996, Gabriela și Gheorghe Dinică s-au căsătorit civil, apoi, mai târziu, și religios.

Actorul spunea despre soția sa: "E o femeie care are o relație clară cu viața și care a făcut ordine în dezordinea existenței mele."

Decesul marelui actor român

Gheorghe Dinică s-a stins din viață la data de 10 noiembrie 2009, ora 13:00, în urma unui stop cardiac sub ventilație. Medicii au luptat timp de treizeci de minute prin manevre de resuscitare să-l readucă la viață, însă fără rezultat. Gheorghe Dinică a fost diagnosticat cu disfuncție multiplă de organe, șoc septic, insuficiență cardio-respiratorie, insuficiență renală cronică acutizată, insuficiență respiratorie acută (bronhopneumonie), disfuncție digestivă, disfuncție hepatică etc. Actorul era internat în cadrul Spitalului Clinic de Urgențǎ București (Floreasca) din data de 22 octombrie 2009.

Citeste si:
Ciprian Porumbescu, bântuit de umbra unei iubiri imposbile. Viața...
Ciprian Porumbescu, bântuit...

Trupul neînsuflețit a fost depus pe 13 noiembrie în foaierul Teatrului Național din București și a fost înmormântat în aceeași zi, în cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinică, denumită astfel în semn de omagiu al actorului. Maestrul s-a alăturat colegilor de breaslă: Toma Caragiu, Amza Pellea, Colea Răutu, Ștefan Iordache, Nicu Constantin.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Februarie 2022 - 04 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.