Piața Unirii ar putea să se prăbușească în Dâmbovița din cauza planșeului de beton care este degradat grav. Există pericol ca clădirile din apropiere să fie avariate și tragedia să fie soldată cu mii de pierderi de vieți omenești.

Piața Unirii din Capitală s-ar putea prăbuși

Un document oficial al Primăriei arată că planșeul de beton care acoperă râul Dâmbovița și susține Piața Unirii se află într-o stare deplorabilă extrem de avansată încât se poate prăbuși în orice moment în cazul unui cutremur de intensitate medie. Zona ar putea să se transforme pur și simplu într-o gaură imensă.

„Ansamblul structural al planșeului din zona Piața Unirii prezintă degradări majore care pot afecta grav exploatarea în siguranță a regularizării râului Dâmbovița și a traficului rutier din zonă”, se arată în documentul adoptat de Consiliul Local al Primăriei Capitalei.

Cele mai importante locuri vulnerabile din Capitală, în caz de cutremur

- circa 400 de clădiri de locuit înalte (peste 8 nivele), realizate în perioada 1925 - 1940;

- populația cuprinsă în grupele de vârstă cele mai expuse la efectele mișcării seismice (circa 800.000 persoane cu vârste între 0-19 ani și grupa peste 60 de ani);

- rețeaua de gaze naturale, în lungime de circa 910 km;

- rețeaua unităților de învățământ, cu peste 450 de obiective;

- rețeaua sanitară, cu circa 562 de unități, din care 55 sunt spitale;

- rețeaua de termoficare, în lungime de 437 km;

- rețeaua de alimentare cu apă, în lungime de peste 2.500 km;

- rețeaua turistică, ce cuprinde peste 45 hoteluri mari;

- rețeaua unităților culturale, cu circa 27 de instituții;

- rețeaua de metrou, din care circa 35 km prezintă o vulnerabilitate medie.

Un astfel de incident ar putea curma viața a mii de oameni

Rezultatele unei astfel de situații pot fi tragice. Mii de clădiri din Piața Unirii și din apropiere vor fi avariate. Pe lângă toate acestea, bilanțul persoanelor afectate se poate ridica la mii de morți și zeci de mii de răniți.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Aceste scenarii care oferă o imagine apocaliptică se regăsesc în „Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru anul 2021”, un plan adoptat săptămâna aceasta de Consiliul local al Primăriei Capitalei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.