Codul Rutier a fost modificat în ceea ce privește regula distanței laterale minime de 1,5 metri la depășirea bicicletelor de către un autovehicul. Această regulă nu mai este valabilă, iar ulterior s-a decis ca în timpul depășirii, roțile de pe stânga autovehicului trebuie să calce sau să treacă axul drumului, în funcție de viteză.

Noi reguli de depășire a bicicliștilor în trafic

Potrivit HG 1075/2021, care a fost publicată în Monitorul Oficial și modifică Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier), articolul 118, alineatul (2), ce „recomanda ca la depășirea unei biciclete distanța laterală să fie de minimum 1,5 m”, a fost modificat.

Noul alineat (2) al articolului 118 are umătoarea reglementare: „Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.”

Regula veche era o recomandare, nu o obligație

Regula care a existat până acum în Codul Rutier privind depășirea bicicliștilor de către conducătorii auto a fost anulată şi înlocuită cu noul text de lege.

„Vechea reglementare avea o normă cu caracter de recomandare, nu crea neapărat o obligaţie fermă şi o sancţiune. Raţiunile legiuitorilor cu siguranţă au avut în vedere faptul că acea distanţă de 1,5 metri nu putea fi măsurată într-un mod obiectiv. Prin această modificare, s-a urmărit crearea unei siguranţe suplimentare a bicicliştilor şi a celor care conduc trotinete electrice, prin crearea unui spaţiu lateral suficient între autovehicule şi vehiculele care au o viteză de deplasare mai redusă”, a declarat Ionuţ Lazăr, inspector principal la Poliţia Rutieră Timiş.

Citeste si:
Codul Rutier: S-au schimbat condițiile în care bicicliștii pot fi...
Codul Rutier: S-au schimbat...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Cazul în care depășirea biciletelor este interzisă

Totuși, noua lege vine și cu o consecinţă. Potrivit noului articol, în situaţiile în care există un marcaj longitudinal continuu de separare a sensurilor de mers, manevra de depăşire a unei biciclete este interzisă.

„Şoferul trebuie să aştepte până ce poate să depăşească regulamentar biciclistul. Nu-i mai permite legea să depăşească pe lângă biciclist fără a încălca marcajul de separere aşa cum stipulează acest nou articol modificat. În traficul din marile oraşe, bicilistul are chiar o viteză superioară autovehiculelor, el nu rămâne în ambuteiaj. Este benefic acolo unde avem viteze de deplasare foarte mari, de aceea se şi face o diferenţiere în funcţie de viteza de deplasare a autovehicului care urmează să efectueze depăşirea biciclistului”, a mai spus Ionuţ Lazăr.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.