Patronii care nu plătesc la timp salariile, cât și cei care dau banii în plic pentru a nu plăti taxe, sunt vizați de amenzi usturătoare. Aceasta este o intenție bună, ce se dorea a se reglementa de mult, dar care în prea multe situații este aproape imposibil de probat, spun experții.

Guvernul vrea să strângă bani în visteria statului

De la mijlocul acestei luni, angajatorii care nu își plătesc angajații la timp riscă amenzi mari. Guvernul a modificat Codul muncii, așa că cei care sunt prinși că încalcă legea vor primi între 5.000 și 10.000 de lei amendă pentru fiecare salariat.

„În momentul în care nu se plătește la timp salariul vor fi reclamatii la Inspectoratele pentru forțele de muncă", a declarat economistul Adrian Benţa.

Pe de altă parte, lucrătorii au rețineri când vine vorba de a-i arăta pe angajatorii care nu respectă legea, de teamă că acțiunea se va întoarce împotriva lor. Problema apare atunci când, în pofida amenzilor, angajații tot nu își primesc banii.

„Ar trebui modificat Codul Muncii în ceea ce privește procedura. Din momentul ce tu nu reglementezi sa îmi plătească salariul, n-ai reglementat prartic nimic. Ceea ce te-a interesat pe tine e sa iei niște bani în plus", a declarat avocatul Costel Gâlcă.

De asemenea, Guvernul vrea să combată și „munca la gri”, adică să îi sancționeze pe acei patroni care în contractul de muncă trec un anumit salariu, dar angajaților le oferă altceva, la care adaugă un plus oferit în plic. În această situație, amenzile sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. Măsurile ar urma să intre în vigoare din data de 20 octombrie.

„Aceste contracte care conţin și altfel de plăţi în plic dăunează tuturor partilor implicate: angajator, angajat și bugetul statului", a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.

„E foarte greu de demonstrat. Plata în plic e o plata făcută între 4 ochi și este foarte greu de probat", mai spune avocatul Costel Câlcă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.