Nu numai gazul, ci și lemnele pentru sobă au cunoscut creșteri considerabile de preț. Milioane de familii depind de lemn pentru a-și încălzi locuințele la iarnă și cine nu a apucat să-și facă până acum stocul, s-a trezit în situația de a plăti aproape dublu față de anul trecut.

Iarna începe de pe acum să usture la buzunare. Lemnele de foc s-au scumpit și ele

Prețul lemnului de foc a crescut atât de mult încât oamenii se tem că vor îngheța la iarnă în case. Dacă anul trecut un metru cub de lemn pentru foc era aproximativ 300 de lei, anul acesta prețul se ridică la peste 500 de lei. Astfel, pentru o iarnă, un român poate scoate din buzunar aproximativ 5.000 de lei pentru 10 metri cubi, pentru o familie care se compune din 3-4 persoane.

Este prea mult pentru oamenii care deja își drămuiesc fiecare bănuț din caza tuturor celorlalte scumpiri din ultima vreme. În plus, cei care nu s-au aprovizionat deja riscă să intre în sezonul rece pe gol, în condițiile în care acum cererea e mare și oferta slabă.

„Odată cu apropiere sezonului rece, populaţia incepe sa isi procure lemnele de foc intr-un ritm foarte rapid. La ora actuală mai avem disponibil pe stoc un volum de 3.600 de m cubi", spune Ovidiu Cârstoc, director Direcţia Silvică Gorj, la Observator.

40% dintre casele din România sunt dependente de lemn de foc

La acest moment, 40% dintre gospodăriile din țara noastră sunt dependente de lemn de foc pentru a se încălzi. În mediul rural, opt din zece case se încălzesc la sobă. Prin PNRR, România s-a angajat față de autoritățile europene că va renunța de tot la încălzirea cu lemn până la finalul anului 2023.

„Termoficarea centralizată a locuințelor, practicată cu succes și considerată ca o soluție eficientă economic în multe țări din Occident, se confruntă în România cu o puternică criză tehnică și economică.

Pe lângă moștenirea unui sistem cu deficiențe structurale, lipsa unei viziuni de restructurare/dezvoltare a sa este factorul critic actual care nu mai poate fi ignorat”, se arată între-un studiu din 2016 pe teme energetice realizat de Academia Română alături de Autoritatea Națională de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE).

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Septembrie 2021 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.