O afirmație dură venită prin glasul omului care-și dedică cariera salvării copiilor născuți cu malformații grave. Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șef Secția de Terapie intensivă nou-născuți, Spitalul Marie Curie, este „îngerul" multor nou-născuți care au avut norocul să-l cunoască înainte de a fi prea târziu. Din păcate, el este unul, ei sunt foarte mulți. Invitat în emisiunea „Între Prieteni" de la Metropola TV, medicul a povestit despre eforturile pe care le face pentru a-i salva pe micuții care, altfel, nu au nicio șansă la viață. Uneori se întâmplă adevărate miracole, alteori situații care trec mai departe de logica acestei vieți pe Pământ. De fiecare dată, însă, acolo este Dr. Cătălin Cîrstoveanu care luptă...

Sigur, există situații în care lupta se încheie brusc și nedrept de dureros.

„În doi ani, am pierdut 41 de copii care așteptau să fie preluați. Nu am avut resurse. Din lipsă de logistică, i-am pierdut!", povestește specialistul în emisiunea „Între Prieteni", la Metropola TV. „Avem nevoie de 5 milioane de Euro pentru ca, în fiecare an, 500 de nou-născuți cu probleme grave să fie îngrijiți și salvați la Marie Curie. De când am început să monitorizăm informatic ocuparea secției, am scos la lumina cifre dramatice: zeci de nou-născuți care au murit nu pentru că i-am tratat prost, ci pentru că nu i-am tratat deloc. România are nevoie de 100 de paturi de terapie intensivă pentru a opri acest coșmar. 20 dintre ele vor fi create de noi, cu ajutorul fiecăruia dintre voi, la Marie Curie. Construim un corp de spital cu 20 de paturi, dedicate în mod special chirurgiei neonatale: cardiochirurgie, chirurgie generală, neurochirurgie, ORL, oftalmologie, ortopedie.", explică specialistul.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Atunci când moare un copil, pierdem un potențial plătitor de taxe. România pierde 300.000 de euro!"

Pentru a trage un semnal de alarmă celor care au contact direct cu bugetul în țara copiilor care au șanse la viață doar dacă sunt trimiși în străinătate, „Îngerul" copiilor de la Marie Curie afirmă sec: „Atunci când moare un copil, pierdem un potențial plătitor de taxe. România pierde 300.000 de euro! Este dur, dar aleg să vorbesc astfel pentru a fi pe înțelesul celor care ne conduc. Ei gândesc în cifre!", povestește Dr. Cătălin Cîrstoveanu.

Din 2013, 400 de nou-născuți cu boli grave, din toate colțurile țării sunt îngrijiți anual în Secția de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Marie Curie. Cele 27 de locuri din secție nu sunt însă suficiente, iar Dr. Cîrstoveanu luptă să strângă banii necesari pentru a continua lucrările și a extinde, practic, această cea mai modernă secție de terapie intensivă pentru nou-născuți din Sud-Estul Europei care se află în Spitalul „Marie Curie" din București.

Citeste si:
Mitică Dragomir, cuvinte dure la adresa lui Petre Roman după...
Mitică Dragomir, cuvinte dure...

„Oricine poate ajuta. Un SMS la 8844 cu textul „BINE", înseamnă o donație de 2 euro! Puțin câte puțin, împreună, reușim să strângem cele 5 milioane de euro care ne ajută să extindem secția de ATI unde 500 de nou-născuți cu probleme grave vor fi îngrijiți și salvați la Marie Curie!", a conchis specialistul în emisiunea difuzată de Metropola TV.

Interviul impresionant poate fi urmărit în cadrul emisiunii „Între Prieteni", difuzată de Metropola TV si prezentată de Dana Istrate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2021 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.