Social 7 Mai 2021 14:05

La varsta de 8 luni, bebelusul tau a trecut deja prin experienta diversificarii si este in plina incursiune in lumea alimentelor pentru „oameni mari“. Calitatea alimentelor pe care i le oferi celui mic este un factor esential in dezvoltarea corespunzatoare a organismului sau. Citeste, in continuare, si vei afla mai multe detalii despre alimentatia bebelusului in varsta de 8 luni!

Nu intrerupe alaptarea!

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca alaptarea sa fie continuata pana la varsta de 2 ani si, chiar si, dupa aceasta. Alaptarea este benefica atat pentru copil, cat si pentru mama, pentru ca scade riscul dezvoltarii unor patologii acute sau cronice. Odata cu diversificarea, bebelusii au tendinta sa ceara mai putin san, astfel ca este necesar ca alaptarea sa fie incurajata activ pentru a sustine aportul de lapte.

Creste, gradual, consistenta si varietatea alimentelor!

Cea mai potrivita consistenta pentru un copil depinde de varsta sa si de gradul de dezvoltare neuro-musculara. Daca la varsta de 6 luni, ai inceput diversificarea cu alimente pasate, piureuri si semisolide, la 8 luni, bebelusul poate consuma deja alimente taiate in bucati mici. Profita de culorile si texturile diferite ale legumelor si fructelor pentru a atrage pruncul sa le consume in forma cruda.

Creste numarul de mese alcatuite din alimente solide!

Pe masura ce bebelusul creste, va avea nevoie de cantitati mai mari de alimente pentru a-si asigura necesarul energetic si nutritiv. Numarul de mese de care copilul are nevoie depinde de:


  • Necesarul energetic – cu cat copilul are nevoie de mai multa mancare, cu atat vor fi necesare mai multe mese pentru a ne asigura ca isi atinge necesarul;


  • Cantitatea pe care o poate consuma la o masa – acest aspect depinde de capacitatea stomacului celui mic, echivalenta cu aproximativ 30 ml per kg corp. De exemplu, un copil de 8 kg va avea o capacitate a stomacului de 240 ml, echivalentul unui pahar mare;


  • Densitatea energetica a alimentelor – se recomanda ca densitatea alimentelor solide sa fie mai mare decat cea a laptelui matern (0,8 kcal/g). Cu cat densitatea energetica este mai scazuta, cu atat va fi necesar un volum mai mare de alimente pentru a-i asigura necesarul zilnic, iar acestea vor trebui impartite in mai multe mese de-a lungul zilei.

    Citeste si:
    Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
    Partenerul Anei Baniciu a...

Ofera-i alimente din toate grupele alimentare!

Cu cat ii oferi o gama mai larga de alimente, cu atat ii acoperi mai bine necesarul de macronutrienti (glucide, proteine, lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Iata cateva exemple de alimente care nu trebuie sa lipseasca din regimul celui mic:


  • Alimente de origine animala (pui, peste, oua, ficat) – surse de proteine de inalta calitate, zinc, fier si vitamine;


  • Amidonoase (orez, grau, porumb, quinoa, cartofi, paine) – surse de glucide, proteine si vitamine B;


  • Lactate (lapte, branza, iaurt) – surse de proteine, vitamina A, acid folic, calciu;


  • Legume (spanac, broccoli, dovleac, morcov, cartof dulce) – surse de vitamina A, vitamina C, acid folic;


  • Leguminoase (naut, linte, fasole) – surse de proteine de calitate medie, fier.


In concluzie, nutritia bebelusului reprezinta un aspect esential pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa. Asigura-te ca ii oferi celui mic alimente de calitate, atent selectionate, cu un continut adecvat de nutrienti, asa cum sunt produsele bio pentru bebelusi Nestle Naturnes Bio.

Citeste si:
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Alimentația zilnică în timpul...

Nota importanta: Se recomanda alaptarea exclusiva, in primele 6 luni de viata, urmata de introducerea alimentelor complementare adecvate nutritional, continuand alaptarea pana la varsta de doi ani si dupa.”

Surse informative

Complementary Feeding.” Infant and Young Child Feeding Model Chapter for Textbooks for Medical Students and Allied Health Professionals, World Health Organization, 2009, pp. 19–28.

What to Feed Your Baby.” NHS Choices, NHS, https://www.nhs.uk/start4life/weaning/what-to-feed-your-baby/7-9-months.


Despre autor:


Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2022 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.