Vicepremierul Dan Barna a anunțat că pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate în următoarele săptămâni, iar în cadrul unei ședințe comune a forului legislativ va fi modificat statutul senatorilor și deputaților.

„Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Aceasta este însă o abordare nearealistă. S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face. Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”, a declarat Barna.

„În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă”, a mai adăugat el.

Dan Barna a adăugat că pentru celelalte pensii speciale vor fi ”abordări specifice”.

„Pentru celelalte pensii speciale abordarea noastră este aceea de a avea iniţiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care CCR l-a punctat foarte clar, în care din cauza unui detalii sau a unei referinţe pentru o anumită categorie toată iniţiativa să fie respinsă. Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie unde se poate eliminarea, eliminarea, unde nu este posibilă eliminarea din considerentele menţionate de Curtea Constituţională, să venim cu o schemă de impozitare 80-90% astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate”, a subliniat Dan Barna.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

Vicepremierul a mai afirmat că acum, obiectivul Guvernului este să aprobe şi să transmită în Parlament proiectul bugetului de stat pentru anul 2021.

„Obiectivul, la momentul acesta, este ca săptămâna viitoare să venim cu bugetul în Parlament. Sunt în aceste zile, încă au loc discuţii la Ministerul de Finanţe pentru a găsi acea variantă în care bugetul să se poată închide pe un deficit de 7% – 7,2%”, a afirmat Barna.

Totodată, întrebat dacă guvernanţii au în atenţie punctual anumite sporuri, el a spus că există diverse categorii care nu mai sunt de actualitate. „Sporuri de arhivă la instituţii care nu mai folosesc arhivele, unde serviciul este subcontractat, sporuri de antenă, sporul acela de COVID la persoane sau angajaţi care nu au niciun fel de interacţiune cu cetăţenii”, a indicat liderul USR PLUS.

Citeste si:
USR PLUS: „BNR a tipărit 68 de miliarde de lei, de anul trecut;...
USR PLUS: „BNR a tipărit 68...

„Adică, sunt mai multe situaţii cunoscute, menţionate, repetate de mai multe ori, se face o analiză în momentul acesta, vom vedea care va fi decizia în momentul în care vom veni cu bugetul în Parlament. (…) Văd că s-a rostogolit foarte mult ideea că focusul Guvernului este pe sporuri. Nici pe departe. Concentrarea Guvernului şi strategia pentru realizarea acestui buget este să ne asigurăm că fiecare minister înţelege necesitatea de a veni cu programe de reformă foarte clare şi foarte specifice, astfel încât cheltuielile publice care au crescut anul trecut, în situaţie de criză, să rămână, anul acesta, în zona anvelopelor şi limitelor agreate, iar pentru anii următori să avem o perspectivă de echilibrare şi de reducere a lor”, a completat Dan Barna.

Barna a făcut afirmațiile după ce luni liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sublinat că formațiunea pe care o conduce va susține doar varianta eliminării tuturor pensiilor speciale, potrivit g4media.ro.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2021 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.