USR PLUS a scris, într-o postare pe Facebook, că devalorizarea leului și inflația nu se combat cu amenzi. Partidul de centru-dreapta a mai notat că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ar trebui să facă în primul rând demersuri pentru a reduce cheltuielile statului.

USR susține că BNR a tipărit 68 de miliarde de lei, de anul trecut, iar devalorizarea leului și inflația nu se combat cu amenzi

„Devalorizarea leului şi inflaţia nu se combat cu amenzi, aşa cum anunţă ministrul PSD al Finanţelor. Au mai încercat alţii asta în alte ţări şi au reuşit doar să distrugă economia. Dacă domnul Câciu chiar vrea să scadă preţurile, poate să înceapă să reducă cheltuielile statului", a scris USR, pe Facebook.

De asemenea, deputatul USR Claudiu Năsui, a precizat că Banca Națională a României (BNR) a tipărit de anul trecut 68 de miliarde de lei.

„De anul trecut şi până în martie 2022, BNR a tipărit 68 de miliarde de lei, adică 3.400 de lei pentru fiecare român. Totul, ca statul să se poată împrumuta cu lei mai ieftini. Cu fiecare leu nou creat, puterea de cumpărare a leilor din buzunarul românilor a scăzut. Încet, dar sigur", a menționat Năsui.

Conform USR, cheltuielile statului s-au majorat cu 21 de miliarde de lei doar în primele trei luni ale anului curent, iar în Guvernul Ciucă ar exista un record de 130 de secretari și subsecretari de stat. Potrivit aceleiași surse, în ultimele șase luni au fost concepute 13.800 de posturi noi la stat. Totodată, anul acesta s-a înregistrat o creștere de 8% a cheltuielilor cu pensiile speciale.

„În ultimii 10 ani, leul s-a devalorizat atât de mult încât românii au pierdut 25% din puterea de cumpărare a banilor. Cum s-a întâmplat acest lucru? BNR a tot tipărit lei ca să finanţeze statul. Nu de alta, dar statul a tot crescut. Nici pandemia nu s-a simţit la stat. Nicio reformă, nicio scădere de cheltuieli. Dimpotrivă”, a mai indicat USR.

Citeste si:
Mercur retrograd 29 decembrie 2022 – 18 ianuarie 2023: Cum sunt...
Mercur retrograd 29 decembrie...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.