Conform unor studii făcute de Energia Inteligenței, după 1 aprilie este posibil să ne confruntăm cu o creștere a prețului la gaze naturale, cu circa 100 - 120%, iar la energie electrică procentul se zbate între 50 și 70%. Cât despre plafonarea prețurilor la alimentele de bază, președintele Senatului, Florin Cîțu, spune că nu se pune problema de așa ceva. „S-a încercat acest lucru și în Rusia, și în România. S-a văzut că experimentul nu a funcționat, a spus liberalul. Ba chiar astfel de măsuri ar accelera inflația, transmite Banca Națională a României (BNR). Totuși, există români care nu duc grija scumpirilor. Uimitor, chiar pensionari. Cea mai mare pensie din țara noastră este încasată de un vârstnic din Sectorul 1 al Capitalei. 

Cea mai mare pensie plătită în România

Nu este vorba despre pensiile speciale, ci despre cele contributive. Cea mai mare dintre ele are o valoare brută de 63.000 de lei, ceea ce înseamnă că omul în cauză primește lunar 52.000 de lei. Cel care beneficiază de această sumă ar fi trebuit să lucreze preț de 40 de ani cu un venit lunar de 20 de ori mai mare decât salariul mediu pe economie.

Pe locul doi este o pensie de 57.000 de lei, adică un venit net de 46.000 de lei. Ambii pensionari sunt din Sectorul 1 al Capitalei, cea mai bogată zonă din București. Pentru o paralelă, guvernatorul BNR are o pensie lunară de 16.000 de lei. În ceea ce-i privește pe restul bunicilor, pensia medie a fost luna trecută de 1.771 de lei.

„În baza de date a instituţiei noastre nu există prevăzută codificarea locului de muncă, a meseriei sau a funcţiei unei persoane care îşi deschide un drept de pensie. Din verificări efectuate prin sondaj, domeniile (în care au lucrat pensionarii cu cele mai mari 100 de pensii - n.red.) sunt: sistemul bancar, companii şi multinaţionale”, au transmis reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Expert: „Este imposibil de obținut o astfel de pensie”

Potrivit legii pensiilor aflate în vigoare (Legea 263/2010), pensia se calculează în funcție de 4 factori: numărul total de puncte de pensie realizate, stagiul completat de cotizare, indicele de corecție și valoarea punctului de pensie.

„Ca să obţină o pensie de 60.000 de lei pe lu­nă în prezent, un angajat ar fi trebuit să lu­creze, de exemplu, timp de 40 de ani din 1982 pâ­nă în prezent cu un salariu lunar de aproa­pe 72.000 de lei în 1989, 47.000 de lei în 2009 şi 128.000 de lei în 2019, adică să fi avut per­manent de 23 de ori salariul mai mare decât sala­riul mediu brut pe economie.

Este aproa­pe imposibil de obţinut o astfel de pensie pe bază de contributivitate”, a explicat Lucia Stan, expert în calculul pensiilor în cadrul companiei Permanent Assistance, potrivit ZF.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.