Social 7 Mai 2020 13:45

Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea riscului de excluziune socială a copiilor vulnerabili, pe fondul accesului îngreunat sau imposibil la școala online.

Odată cu pandemia de coronavirus, școlile și liceele au fost închise, astfel că a fost introdus conceptul de cursuri online, susținute prin intermediul diverselor platforme de videoconferințe, ca Zoom sau Skype.

Totuși, o bună parte dintre elevii români nu au acces la tablete sau la internet. Pentru alții, situația este și mai gravă, deoarece nu au nici măcar curent electric acasă.

Salvați Copiii estimează că 250.000 de elevi nu pot urma cursuri online, pe fondul lipsurilor materiale.

”Colega mea, Elena, se vede cu doamna învățătoare în fiecare zi pe calculator. Și mie mi-e dor de doamna, dar nu am cum să o văd acum, că eu nu am calculator”, spune un copil în vârstă de 10 ani, vorbind despre lipsurile care îl împiedică să ia parte la școala online.

Dacă până și cei mici sunt conștienți de lipsurile pe care le au, pentru părinți, situația e și mai dificilă: ”Noi am respectat toate regulile, dar e din ce în ce mai greu. Am 8 copii și locuiesc într-o garsonieră. Copiii nu au cum să facă teme online. Iar cu masa, ce să vă mai spun, banii nu ne mai ajung, nu ne mai cheamă nimeni la lucru”, spune o mamă.

Preot, despre școala online și viața din cătune: ”Sunteți repausați mintal? Copiii ăștia nu au pâine pe masă!”

Vasile Antonie Tămaș este preot în cătunul Helea, din comuna Vâlcele, județul Covasna. Acesta prezintă o realitate sumbră în cadrul unui mesaj intitulat ”pandemia minții.”

Adeseori, învățătoarele aduc de acasă pâine, margarină, gem și suc de mila pruncilor slab îmbrăcați și nemâncați. În aceeași situație se află, poate, sute de mii de elevi din toate colțurile țării, mai adaugă preotul Tămaș.

”Alo? Voi chiar sunteți repausați mintal? Copiii ăștia nu au pâine pe masă, nu au curent, nu au haine, nu au nimic! La ce să își încarce tabletele? La soare? Într-o cameră de 8 - 10 mp dorm câte 6,7,8 persoane . La ce să folosească tabletele? La tăiat slănină râncedă pe ele? La ales fasolea?” se întreabă retoric preotul.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Orban caută soluții pentru achiziția de tablete

Faptul că mulți dintre copiii proveniți din familii sărace nu au avut acces la calculator, internet, sau chiar curent electric este un aspect care nu a fost luat în calcul de statul român, iar acum, când a fost ridicată problema, soluția a venit cu achiziționarea unor tablete, care însă întârzie să apară.

Căutăm soluţii împreună cu ministerul Educaţiei pentru a demara procedura şi pentru a găsi resursele pentru a asigura sumele necesare pentru achiziționarea tabletelor”, a declarat premierul Ludovic Orban


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Mai 2020 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.