Social 7 Mai 2020 11:45

Stelian Ion, deputat USR, este de părere că o lege ar putea șterge amenzile date în starea de urgență, pentru a nu aglomera instanțele.

În cadrul unei intervenții pentru RFI, Stelian Ion a afirmat că amenzile primite de români în timpul stării de urgență ar putea fi șterse printr-o lege. Alternativa ar fi ca fiecare dintre cei care a primit o astfel de amendă să se adreseze instanței. Asta ar duce la o aglomerare, din cauza miilor de dosare care vor fi depuse.

”Sunt cei care au fost deja amendați. Pentru ei nu mai există temei pentru a plăti acele amenzi și ar trebui să gândim, pentru a fi o soluție unitară și a nu-i obliga pe mii de români să facă cereri în instanță și a aglomera foarte mult rolul instanțelor cu astfel de procese, putem să gândim probabil o ștergere a acestor sancțiuni prin act normativ, pentru că altfel nu văd cum să ieșim din acest impas”, este de părere Stelian Ion.

Acesta spune că dacă o astfel de amendă este contestată în instanță, ”soluția nu poate fi decât una și aceeași și anume anularea amenzii, pentru că e lipsită de temei”

CCR: Amenzile din starea de urgență, neconstituționale

Curtea Constituțională a aprobat sesizarea făcută de Avocatul Poporului referitoare la amenzile date pe perioada stării de urgență. Astfel, CCR a declarat declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență 34/2020, prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Asta înseamnă că restricţiile impuse de Ordonanţele Militare vor fi respectate doar din simpla conştiinţă socială, iar persoanale sau firmele care le încalcă nu mai pot fi amendate. Polițiștii mai pot da amenzi doar dacă Guvernul va emite o nouă Ordonanţă de urgenţă care să pună în acord textul de lege cu decizia de miercuri a CCR.

De ce a declarat CCR amenzile neconstituționale

Judecători CCR susțin că actul normativ prin care au fost instituite aceste amenzi a fost prea general și că nu au existat criterii clare care să impună cuantumul amenzilor. Decizia a fost lăsată la latitudinea polițiștilor care au stabilit arbitrar valoarea amenzilor.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Cuantumul acestor amenzi a fost o altă problemă identificată de judecatorii CCR. Vorbim despre amenzi cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Mai 2020 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.