Social 30 Martie 2020 12:07

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat că, la începutul epidemiei de coronavirus, prețurile alimetelor au crescut semnificativ, apoi au ajuns aproape de normalitate și au rămas majorate doar prețurile produselor de import.

Sunt mai multe tipuri de efecte, generate în primul rând de o modificare a comportamentului de cumpărare, mai mult, decât de o problemă de producţie sau aprovizionare.

Dacă în primele zile după criză toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine şi au cumpărat cantităţi foarte mari de alimente, iar preţurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână vânzările au scăzut, preţurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor.

Sigur, acest lucru este general, se întâmplă în toată Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situaţia nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică şi aici sunt probleme cu aprovizionarea şi cu preţurile la alimentele din import”, a spus Oros.

Ministrul Agriculturii este de părere că, datorită faptului că ieșitul din casă nu mai este atât de accesibil tuturor, iar oamenii nu mai pot merge la fel de des la cumpărături, prețurile alimentelor au scăzut.

Datorită faptului că oamenii cumpără mult mai puţin, pentru că nu au acces la fel de uşor în magazine sau în supermarketuri sau la pieţe, au scăzut şi cumpărăturile, iar unii producători ne semnalează că au stocuri consistente. Asta şi datorită faptului că s-a închis tot ceea ce înseamnă HORECA, hotelurile, restaurantele, fast-food-urile şi mulţi dintre producătorii mici aveau contracte cu acest sistem HORECA”, a mai declarat Adrian Oros.

Plafonarea prețurilor la raft - o idee nu atât de bună

Am discutat cu toţi actorii din piaţă, comercianţii, producătorii şi procesatorii, pentru că noi atunci când s-a declanşat criza, a doua zi am făcut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lanţ de aprovizionare, producători, procesatori şi comercianţi.

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

Dacă vine statul şi în mod brutal intervine şi fixează doar preţul la raft, fără să existe o negociere prealabilă între toţi actorii acestui lanţ de aprovizionare, cei care dispar primii de pe piaţă, cei care sunt afectaţi şi pot fi falimentaţi sunt exact cei mici, producătorii mici şi procesatorii mici. Or în România, producătorii mici şi procesatorii mici sunt cei români. Noi nu avem de gând să se întâmple acest lucru cu ei”, a mai spus Adrian Oros.

Oros a fost întrebat dacă poate asigura populația că nu va exista o criză a aprovizionării cu alimente în magazine, iar el a răspuns: „Eu pot să asigur populaţia că autorităţile vor face tot ceea ce depinde de ele, ca să nu se întâmple acest lucru, dar trebuie să înţeleagă şi populaţia şi producătorii şi procesatorii şi comercianţii, toţi trebuie să înţelegem în această perioadă că trebuie să ne comportăm responsabil, că trebuie să facem eforturi şi dacă e de câştigat, câştigăm toţi, dacă e de pierdut, să pierdem toţi. Să nu existe unii care să încerce în această situaţie de criză, care este tragică şi care poate deveni şi mai complexă, să câştige de pe seama acestei crize”.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Se vor scumpi fructele și legumele la vară, din cauza crizei generate de coronavirus?

Nu pot să apreciez acest lucru, pentru că nu pot să-mi dau seama care va fi durata acestei crize, dar cu siguranţă, dacă criza se va prelungi, toate produsele şi legumele care vin din import, dacă restricţiile de circulaţie vor continua, vor fi puţin mai crescute, în schimb, cu siguranţă, vor fi mai multe fructe şi legume şi produse româneşti pe piaţă, pentru că vor avea loc, nu vor mai avea acea concurenţă pe care o aveau până la începutul crizei”, a încheiat ministrul Agriculturii.


Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Martie 2020 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.