Aproape 1.200 de practicanti de jocuri de noroc si pariuri sportive au fost consiliati psihologic in ultimele cinci luni, prin intermediul unui program al Asociatiei Joc Responsabil.

"La cinci luni de la lansare, serviciul de consiliere psihologica online 'Consiliere 24/7', dezvoltat de Asociatia Joc Responsabil si adresat persoanelor cu potentiale probleme legate de practicarea in exces a jocurilor de noroc isi dovedeste utilitatea. In perioada septembrie 2019 - ianuarie 2020, serviciul a fost accesat de 2.044 de ori de catre 1.184 de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 52 de ani. 45 de persoane au fost incadrate sub cod rosu, respectiv puteau recurge la gesturi care ar fi putut deveni extreme", se arata intr-un comunicat.

Lansat in premiera pentru Romania la inceputul lunii septembrie a anului trecut, Consiliere 24/7 ofera consiliere psihologica persoanelor cu potentiale probleme legate de practicarea in exces a jocurilor de noroc, ori apropiatilor acestora, si care simt nevoia de indrumare in timp real. La capatul Live Chat-ului Joc Responsabil nu se afla roboti care trimit mesaje automate, ci psihologi instruiti special in rezolvarea acestui tip de probleme de catre Dr. Cristian Andrei, psihiatru, expert in problematica jocurilor de noroc si ambasadorul Asociatiei Joc Responsabil.

Procedura de triaj este asemanatoare celei din practica medicala, fiind creat un sistem de evaluare si clasificare a persoanelor care acceseaza acest serviciu, cu scopul de stabili prioritatea si nivelul de asistenta necesara. Astfel, in functie de gradul de severitate, apelantii serviciului sunt incadrati in unul din cele patru coduri: verde, galben, portocaliu si rosu.

Din cele 1.184 de persoane care au apelat la serviciul de consiliere psihologica online in aceasta perioada, 349 au fost clasificate sub cod verde, 446 de cazuri sub cod galben, 344 sub cod portocaliu si 45 de cazuri sub cod rosu. Durata medie a unei convorbiri online a fost de 26 de minute si 48 de secunde, iar timpul de raspuns din partea unui psiholog a fost de mai putin de un minut, respectiv intre 39 si 53 de secunde, se mai arata in comunicatul Asociatiei Joc Responsabil.

Citeste si:
Grupul Kindred, prezent în România cu brandurile Vlad Cazino și...
Grupul Kindred, prezent în...

Persoanele care sunt incadrate in codul verde sunt cele care acceseaza serviciul Consiliere 24/7 pentru a obtine informatii de la consilierul de serviciu. Acesta ii poate oferi si un contact unde se gasesc informatiile solicitate. Apelantii care se afla intr-o etapa de autoevaluare si care au nevoie de claritate si constientizare sunt incadrati in codul galben, iar consilierul Joc Responsabil le va oferi o planificare a urmatorilor pasi (test online, solutii, informatii, motivare etc).

In cazul beneficiarilor incadrati in codul portocaliu, acestia au nevoie de actiuni care sa ii ajute in mod concret si imediat. Dat fiind specificul acestei etape, consilierul incearca implicarea rudelor, prietenilor, partenerilor. In plus, este completata o fisa de caz mai detaliata si este luata o decizie de interventie sistematica (programare terapie, serie de sesiuni de terapie online).

Citeste si:
De ce și-a închis Oana Lis cabinetul de consiliere psihologică: „Nu...
De ce și-a închis Oana Lis...

Persoanele incadrate in codul rosu se afla in pericol si declara ca au intentia sa provoace rau propriei persoane sau altora. In acest caz, chiar daca poate fi doar declarativ, procedura cere implicarea autoritatilor. Consilierul Joc Responsabil urmeaza aceasta procedura, afla date de localizare si identificare si sustine persoana pregatind-o pentru demersul de recuperare.

"Cei aproape 1.200 de apelanti ai serviciului nu pot fi considerati dependenti, in unele cazuri persoanele cer informatii despre program, cred ca au o problema si solicita mai multe informatii sau indrumare. Cazurile pe care le numim noi mai complicate sunt, de fapt, mai putin raspandite si sunt doar un efect. Efectul problemelor emotionale deja existente si neabordate pe care persoana le manifesta in viata de zi cu zi. De aceea, este important ca persoana care sesizeaza probleme cu jocul de noroc sa discute cu cineva chiar atunci, in acel moment, de preferat cu o persoana profesionista, si sa inceapa un proces de control al jocului, astfel incat sa nu se razgandeasca si sa ajunga sa se minta. Jucatorii au acum la indemana o interactiune directa si la orice ora cu o persoana specializata in acest domeniu si care ii poate ajuta. Ma refer la posibilitatea de a fi consiliat non-stop, 24/7, de catre un psiholog, prin intermediul site-ului www.jocresponsabil.ro. Astfel, li se creeaza posibilitatea de a se tine de cuvant fata de ei insisi si de a porni in rezolvarea problemelor fara a se mai razgandi. Este un serviciu unic in Europa", a declarat doctorul Cristian Andrei, psihiatru, expert in problematica jocurilor de noroc si ambasador al Asociatiei Joc Responsabil.

Citeste si:
Ce este albirea dentară? Dr. Alin Gabor îți spune toate...
Ce este albirea dentară? Dr....

Prin aceasta initiativa, Asociatia Joc Responsabil si-a extins aria de metode prin care sprijina persoanele care au intrecut limita recreationala a acestui tip de divertisment, favorizandu-le accesul la ajutor de specialitate si oferind, totodata, un nivel si mai mare de incredere, confort si de confidentialitate celor care apeleaza la acest serviciu, potrivit Agerpres.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.