Conform unui studiu desfasurat la Colegiul de medicina Albert Einstein din New York, o regiune a creierului denumita hipotalamus este mai mica la femeile care iau in mod regulat pastile anticonceptionale, prin comparatie cu cele care nu folosesc aceasta metoda contraceptiva, informeaza miercuri Live Science.

Hipotalamusul este o structura de marimea unei boabe de mazare, aflata adanc in creier si care regleaza o serie de functii involuntare ale organismului, cum ar fi apetitul, temperatura corpului si emotiile. Hipotalamusul are si functia de a face legatura intre sistemul nervos si cel endocrin (o retea de glande ce produc hormoni).

Aproximativ 150 de milioane de femei din intreaga lume folosesc pilule contraceptive, conform unui raport din 2019 al Departamentului pentru Economie si Afaceri Sociale al ONU. In pofida faptului ca sunt atat de folosite, studiile privind efectul pe care contraceptivele il au asupra creierului sunt practic inexistente. "Este un domeniu destul de putin studiat", sustine Dr. Michael Lipton, profesor de radiologie la Colegul de Medicina Albert Einstein din New York, coordonatorul acestui studiu.

Noul studiu, ce a fost prezentat miercuri in cadrul conferintei anuale a Societatii Radiologice din America de Nord, este primul care se opreste asupra efectului contraceptivelor asupra hipotalamusului. Pentru a masura volumul hipotalamusului, cercetatorii au apelat la examinarea RMN a 50 de femei, dintre care 21 luau contraceptive comune, ce asigura o doze sintetice de estrogen si progestin. Grupul de femei a completat o serie de teste standardizate si a raspuns la un interviu online pentru determinarea starii de spirit, a personalitati si a functiilor cognitive ale participantelor.

In medie, conform studiului, femeile care luau contraceptive aveau hipotalamusul cu aproximativ 6% mai mic decat femeile care nu luau pilula. Pentru o regiune a creierului, "aceasta este o diferenta foarte importanta", conform lui Lipton.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu, intervenție de micșorare a buzelor: „Eu nu mai...
Bianca Drăgușanu, intervenție...

Avand in vedere faptul ca hipotalamusul produce hormoni care regleaza sistemul endocrin al organismului, rezultatele nu sunt chiar atat de surprinzatoare, sustine Jonathan Schaffir, profesor asociat de obstretica si ginecologie la Universitatea de Stat din Ohio, care nu a participat la studiu. Pilula contraceptiva ii transmite hipotalamusului ca nu trebuie sa mai produca acesti hormoni. Mai mult decat atat, studii anterioare au aratat ca hormonii sexuali incurajeaza cresterea neuronilor, conform lui Lipton. Una dintre ipoteze este ca hormonii sintetici din contraceptivele orale interfereaza cu aceste efecte si conduc la limitarea cresterii neuronale in aceasta parte a creierului, scrie Agerpres.

Efectele unui hipotalamus mai redus nu sunt cunoscute

Deocamdata, efectele unui hipotalamus mai redus nu sunt cunoscute. Studiul nu a identificat alte diferente de ordin cantitativ intre creierele femeilor care iau contraceptive si cele ale femeilor care nu folosesc pilula. De asemenea, in general abilitatile mentale ale femeilor care iau contraceptive nu par afectate. Insa cercetatorii au descoperit ca un hipotalamus mai redus ca dimensiuni este asociat cu stari de nervozitate pregnante si cu simptome de depresie.

Citeste si:
Un comandant rus capturat susţine că militarii ruşi au fost...
Un comandant rus capturat...

Dr. Lipton a precizat insa ca aceste rezultate nu sunt definitive, fiind vorba de un numar redus de femei care au participat la studiu. El a adaugat ca este nevoie si de alte studii pentru a verifica aceste concluzii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.