Peste 180.000 de voluntari din 25 de judete au participat la sfarsitul saptamanii trecute, pe 21 septembrie, la evenimentul "Ziua de Curatenie Nationala", arata rezultatele preliminarii publicate, marti, de catre "Let's Do It, Romania!", organizatorii campaniei.

"Inca de la primele ore ale diminetii, mii de voluntari au venit la punctele de inregistrare, iar actiunea s-a incheiat in jurul orei 13:00, cand partenerii de la salubritate au inceput colectarea sacilor in vederea valorificarii resurselor. O prima estimare arata ca peste 118.000 de voluntari au curatat 125.000 saci cu deseuri in Romania. La actiune au participat voluntari din 25 de judete: Ilfov, Bihor, Botosani, Valcea, Mehedinti, Constanta, Timis, Satu Mare, Hunedoara, Ialomita, Tulcea, Mures, Olt, Arges, Neamt, Dolj, Suceava, Brasov, Cluj, Giurgiu, Maramures, Harghita, Bacau, Bistrita Nasaud, Teleorman. Insa au fost voluntari care au participat la curatenie si din judetele in care actiunea nu a fost organizata la nivelul intregului judet precum Calarasi, Dambovita, Prahova, Vaslui, Buzau", precizeaza sursa citata.

Potrivit "Let's Do It, Romania!", judetele Gorj si Sibiu vor organiza actiunea de ecologizare pe data de 28 septembrie 2019.

La nivel national, peste 200 de voluntari au contribuit la organizarea celei mai mari miscari sociale din Romania. Actiunea "Let's Do It, Romania!" a beneficiat de sprijinul Ministerului Apelor si Padurilor, Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Garzii Nationale de Mediu, Ministerului Educatiei Nationale si Asociatiei Comunelor.

Pe de alta parte, datele arata ca, la nivel international, peste 18,7 de milioane de voluntari din 179 de tari au luat parte la cea mai mare miscare civica de curatare a deseurilor organizata vreodata - World Cleanup Day.

Cel putin jumatate din plasticul de astazi a fost produs in ultimii 15 ani

Conform statisticilor publicate de-a lungul timpului, cel putin jumatate din cantitatea de plastic care exista astazi a fost produsa in ultimii 15 ani, iar "insula" din Oceanul Pacific este estimata ca ar fi de aproximativ trei ori dimensiunea Frantei (intre 700.000 si 1,6 milioane kmp). In fiecare an, intre 4,8 si 12,7 milioane de tone de plastic ajung in oceane din rauri si zone de coasta, echivalentul a 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coasta din lume.

Citeste si:
Azilele groazei: 11 persoane vulnerabile găsite de Poliție într-un...
Azilele groazei: 11 persoane...

Potrivit celor mai recente date Eurostat, un roman produce anual 254 kg de deseuri menajere pe an si mai putin de 10% sunt reciclate, in vreme ce media Uniunii Europene (UE) este de 28%. "Romania intarzie sa adopte instrumente relevante privind gestionarea deseurilor, iar din 2020, daca nu va putea atinge o rata a reciclarii de 50%, tara va fi pasibila de sanctiuni de pana la 200.000 de euro pe zi si chiar taierea fondurilor UE pentru protectia mediului", mentioneaza "Let's Do It, Romania!", in comunicat.

Cifre relevante despre situatia deseurilor in Romania si in lume


  • Cel putin jumatate din cantitatea de plastic care exista astazi a fost produsa in ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)

  • Deseurile din plastic tind sa se acumuleze in mijlocul oceanelor. "Insula" din Oceanul Pacific este estimata ca ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Frantei (intre 700,000 si 1,6 million km2)

  • In fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung in oceane din rauri si zone de coasta. Asta inseamna 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coasta din lume. Daca tot acest plastic ar fi pus in camioane, linia formata din acestea ar inconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)

  • Din tot plasticul produs vreodata, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)

  • Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deseurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)

  • Un roman produce anual 254 kg de deseuri menajere pe an si mai putin de 10% sunt reciclate, in vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistica, Eurostat.

  • Romania intarzie sa adopte instrumente relevante privind gestionarea deseurilor, iar din 2020, daca nu va putea atinge o rata a reciclarii de 50%, tara va fi pasibila de sanctiuni de pana la 200.000 de euro pe zi si chiar taierea fondurilor UE pentru protectia mediului.

"Let`s Do It, Romania!" este cel mai mare proiect de implicare sociala organizat in Romania. Din 2010 si pana in prezent, "Let`s Do It, Romania!" a implicat peste 1.800.000 de voluntari in actiuni de curatenie nationala si peste 50 000 de elevi si parinti in proiecte de educatie ecologica.

Citeste si:
Elevii și studenții vor primi bani de la Guvern pentru acțiuni de...
Elevii și studenții vor primi...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.