Serviciul de Telecomunicații Speciale a oferit vineri după-amiază explicații cu privire la cele trei apeluri la 112 în cazul fetei de 15 ani care a fost sechestrata si ucisa de un mecanic auto.

Adolescenta de 15 ani a apucat sa sune la 112 de trei ori, intr-un interval de sapte minute, spunand ca este intr-o casa aproape parasita, in curtea careia de afla caini.

Politia Romana a spus anterior ca STS nu a reusit sa localizeze corect apelurile, insa, acestia din urma afirma ca politistii au avut la dispozitie „informatia de localizare primara”. (Citeste si: Cazul fetelor disparute dupa ce au facut autostopul. Politistii din Caracal au descoperit ramasite umane in casa unui mecanic auto)

Potrivit datelor furnizate de STS, primul apel la 112 al Alexandrei a fost facut la ora 11:05, insa acesta a fost intrerupt chiar de catre ea, scrie Digi24.

Dupa un minut, tanara a sunat din nou si a reusit sa discute timp de 58 de secunde cu operatorul. Potrivit Mediafax, in timpul acestui apel ea ar fi spus: "Ma aflu intr-o casa veche, aproape parasita, iarba in curte. Are doi caini lupi, e intr-un service".

La ora 11:12 suna pentru a treia oara, iar apelul dureaza 4 secunde.

Comunicatul STS:

„La fiecare din cele trei apeluri, informatia de localizare primara a fost disponibila la nivelul Dispeceratului de Politie, fiind transmisa de catre furnizorul retelei publice mobile de telefonie la initierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celula (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Aceasta informatie de localizare primara a fost preluata de sistemele informatice SNUAU si pusa la dispozitia operatorilor 112 si dispecerului Politiei, in sistemul informatic GIS, asa cum a fost primita, pe timpul procesarii apelului.

Referitor la cazul aflat in discutie, catre numarul de urgenta 112 au fost initiate 3 apeluri la 112:

Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07

Citeste si:
Serviciul de Telecomunicații Speciale: peste 4.200 de apeluri...
Serviciul de Telecomunicații...

- 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei

- 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112

- 11:06:55: dispecerul Politiei a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind in convorbire;

Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25

- 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei

- 11:07:53: dispecerul Politiei a preluat apelul, fiind in legatura directa cu apelanta;

Pe timpul discutiei cu dispecerul de la Politie, apelanta nu a reusit sa furnizeze date privind adresa/locatia in care se afla, dar a furnizat o adresa de pe o carte de vizita pe care o gasise in locatia in care se afla. Apelanta a mentionat ca nu stie daca adresa de pe cartea de vizita este cea in care se afla la momentul apelului.

Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36

- 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei

Citeste si:
Test de localizare: In ce orase se afla 10 dintre cei mai...
Test de localizare: In ce...

- 11:12:51: dispecerul Politiei a preluat apelul, fiind in legatura directa cu apelanta;

Ulterior, pentru a obtine informatii suplimentare referitor la locul in care se afla apelanta, operatorul 112 a incercat de noua ori sa reapeleze numarul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrand mesageria vocala.

STS nu identifica locul telefonului si nici celula operatorului de telefonie prin care se efectueaza apelul.

Toate aceste informatii sunt furnizate de catre furnizorul retelei publice mobile de telefonie la initierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc si sunt disponibile la nivelul operatorilor si dispecerilor implicati in gestionarea cazului.”


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.