Presedintele sindicatelor din penitenciare, Sorin Dumitrascu, a explicat, pentru site-ul rfi.ro, care este rata sinuciderilor din penitenciare si ce ii determina pe unii detinuti sa decida sa isi ia viata.

Sinuciderea lui Marcel Lepa, barbatul care a omorat un politist, in Timisoara, aduce in atentia publica un fenomen mai mult sau mai putin izolat: sinuciderile din penitenciare.

"Sunt oameni care iau anumite decizii extreme si asta se intampla si in detentie si in viata de zi cu zi", spune Sorin Dumitrascu.

"Ca si in afara, sunt oameni care sunt tulburati psihic, care nu isi gasesc linistea, care sunt depresivi, care nu mai gasesc o rezolvare in viata de zi cu zi. Singura diferenta este faptul ca in detentie mai exista un motiv in plus, anume detentia si faptul ca exista aceasta presiune institutionala si sociala", completeaza presedintele sindicatelor din penitenciare.

In ultimii doi ani, doi barbati care se aflau in spatele gratiilor pentru ca au ucis politisti s-au sinucis.

"Da, ambele cazuri au ceva in comun. Detinutul acela care a omorat acum doi ani un politist aplicandu-i peste 30 de lovituri de cutit era profund tulburat psihic. Pana la urma a luat decizia de a se sinucide. In acest caz avem o situatie oarecum similara. Exista explicatii. Pana la urma, fiind cazuri similare este posibil sa existe si reactii similare.

(...) Sa stiti ca uneori viata este asa cum e. Anumite lucruri se intampla pentru ca se intampla. Nu exista neaparat o conspiratie in spate. Nu stiu de ce se astepta acest specialist in politici judiciare. Cel mai probabil perspectiva unei posibile condamnari pe viata a cantarit greu in decizia pe care a luat-o respectivul, mai ales ca era recidivist. Fusese de multe ori in detentie. Asta putea fi ultima intoarcere, cea in care ramanea in penitenciar pentru toata viata. E posibil sa fie acesta motivul pentru care a luat aceasta decizie", mai spune Dumitrascu.

Sorin Dumitrascu: "Daca cineva vrea sa se sinucida o sa o faca si nu ai cum sa il opresti"

Cat despre sinuciderea lui Lepa, Sorin Dumitrascu spune ca acesta si-ar fi petrecut, dupa toate probabilitatile, viata in puscarie. Un recidivist care a omorat un politist in acele conditii, sunt sanse foarte mari sa fie condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea pe viata, mai ales ca el era recidivist, multirecidivist. E o posibilitate destul de previzibila. Nu era ceva atat de greu de imaginat. Cu siguranta primea 25 de ani sau o pedeapsa foarte mare. Avand in vedere ca era si un omor asupra unui politist, cu siguranta era inchisoare pe viata. Nu e ceva de neinchipuit ca si perspectiva pentru detinutul in cauza.

Citeste si:
Care sunt românii în rândul cărora nu există îmbolnăviri cu...
Care sunt românii în rândul...

Toti specialistii spun ca daca cineva vrea sa se sinucida o sa o faca si nu ai cum sa il opresti. Am avut cazuri in care detinutii, dat fiind specificul detentiei la noi, adica la comun, au fost vazuti de alti detinuti incercand sa se sinucida si s-a intervenit si au putut fi salvati. Au mai incercat o data peste cateva zile si au reusit. Daca un detinut vrea sa se sinucida, o sa o faca. Este foarte greu sa previi asa ceva. Au cearceafuri, au paturi, au haine, au orice... Ce poate fi folosit intr-o viata cat de cat normala in penitenciar poate fi folosit si pentru sinucidere, din pacate", a incheiat el.

Rata sinuciderilor din penitenciare, mai mica decat cea a oamenilor aflati in libertate

Sorin Dumitrașcu a prezentat într-un comunicat de presă cum și de ce se sinucid unii deținuți. Iata cateva date:

1. In penitenciarele din Romania, rata sinuciderilor este in medie de 3,95 la 10.000 de detinuti, sub cea din Norvegia (30), Franta (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1).

Citeste si:
În timp ce la noi e plin de infractori, în Olanda penitenciarele...
În timp ce la noi e plin de...

2. Rata sinuciderilor in penitenciarele romanesti este de 3 ori mai mica decat in randul populatiei Romaniei.

3. De regula, detinutii care se sinucid ascund aceasta intentie si folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din camera si dintre cele permise a fi pastrate asupra lor: cearceafuri, paturi, fete de perna, obiecte de imbracaminte, lame de ras ori instrumente taietoare improvizate.

4. Personalul penitenciarului supravegheaza vizual camerele de detinere, insa anumite spatii precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din ratiuni de protectie a intimitatii, desi sunt verificate de cel putin doua ori pe zi. Supravegherea continua nu este permisa fiind considerata abuziva; chiar si in cazul detinutilor clasificati ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodica, desi mult mai frecventa.

5. Lucratorii din penitenciare spun ca sunt destule situatii in care personalul penitenciarului si detinutii intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detentia in comun fiind un avantaj in aceste cazuri.

Citeste si:
Turcan: Investim in penitenciare ca sa nu mai riscam amenzi de la CEDO
Turcan: Locul infractorilor...

6. „Cu exceptia motivelor legate strict de pedeapsa in sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc in penitenciare seamana cu cel al sinuciderilor ce au loc afara. In literatura de specialitate se considera ca pana la 90% dintre cei care se sinucid au o afectiune psihica, chiar daca uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afectiuni. Toate decesele care au loc intr-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza caruia se afla penitenciarul in cauza”, au transmis reprezentantii FSANP.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.