Social 7 Aprilie 2020 11:30

În timp ce în nenumărate țări, printre care și România, penitenciarele sunt supraaglomerate, Olanda își închide închisorile. Guvernul a anunțat că vă închide o treime din închisorile tarii până în 2021. Motivul: nu are cine să le populeze. Cum a reușit Olanda această performanță?

În timp ce numărul populației încarcerate a crescut cu 20% la nivel mondial, în Olanda trendul pare să fie unul descrescător. Din 2003, 19 penitenciare au fost închise, iar alte opt urmează să își puna lacătul până la finalul anului 2021.

Olanda își închide penitenciarele pentru că nu are cine să le populeze. Numărul deținuților a scăzut cu 50% în ultimii ani. Din cele aproximativ 10.000 de persoane închise în penitenciarele olandeze în 2014, doar 20% ispășeau o pedeapsă mai mare de 12 ani.

Cum a reușit Olanda această performanță?

Programe de reabilitare socială

Deținuților din Olanda le sunt puse la dispoziție programe de reabilitare pentru a-i ajuta să revină în sociatate cât mai curând posibil. Guvernul a mai adoptat și un sistem de concedii carcerale prin care le este oferit deținuților dreptul de a ieși din închisoare pentru a-și găsi de lucru sau pentru a merge la cursuri. Deținuții au dreptul la 60 de ore pentru activități care îi pregătesc pentru revenirea în societate.

Au redus fondurile alocate închisorilor

În 2013, guvernul olandez a redus drastic fondurile alocate penitenciarelor, economisind astfel 340 de milioane de dolari în cinci ani. Mai mult, pentru că numărul deținuților olandezi era în scădere, guvernul a închiriat locurile din închisori vecinilor belgieni și norvegieni.

Printre tarile cu cu cele mai suprapopulate închisori se numără România, Albania, Belgia, Franța, Grecia, Ungaria, Macedonia. Șerbia, Slovenia, Portugalia și Spania, se arata într-un raport al Consiliului Europei.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Aprilie 2020 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.