A nu dormi suficient poate afecta sistemul imunitar, cardiovascular, metabolic si neurologic si poate genera depresie, anxietate si chiar diabet, potrivit unei specialiste mexicane citata de EFE.

Psihiatra Margarita Reyes Zúńiga, de la Universitatea de Medicina a Somnului din cadrul Institutului National de Boli Respiratorii (INER), a explicat ca somnul in timpul orelor adecvate este la fel de important ca mentinerea unei diete echilibrate sau realizarea de exercitii fizice.

"A nu dormi suficient face ca organismul sa activeze sistemul de alerta, determinand o crestere a secretiei de adrenalina si o crestere a ritmului cardiac, a transpiratiei, palpitatiilor, durerilor de cap, anxietatii si a iritabilitatii", a spus ea.

O alta consecinta a privarii de somn este slabirea sistemului imunitar, cea ce face ca organismul sa nu mai poata combata infectiile.

Referitor la problemele de metabolism, diabet, hipertensiune si hipercolesterolemie, specialista mexicana a subliniat ca lipsa somnului provoaca o crestere a apetitului, ducand la ingerarea unei mai mari cantitati de alimente, care determina o alterare a glucozei din sange.

Reyes Zúńiga a explicat ca orele de somn se schimba in functie de varsta, de exemplu: nou-nascutii au nevoie de 18 ore de somn, copiii prescolari de intre 10 si 12 ore, in timp ce adolescentii de opt ore, iar adultii de cel putin 7 ore de somn.

Potrivit rezultatelor Sondajului National pentru Sanatate si Nutritie (Ensanut), 40 % dintre adulti dorm mai putin de 7 ore.

Se estimeaza de asemenea ca 60 % dintre copiii de varsta scolara dorm mai putin de 9 ore, "ceea ce explica partial obezitatea infantila", precizeaza Reyes Zúńiga, scrie Agerpres.

Experta noteaza ca pentru a evita alterarile ciclului de somn la populatia adulta trezirea si culcarea trebuie sa aiba loc la aceeasi ora, sa nu se consume alcool seara, sa se evite exercitiile fizice cu trei ore inainte de culcare, iar cina sa fie usoara.

Ea recomanda totodata ca dormitorul sa fie comod, ferit de lumina si de zgomote, iar in camera sa nu fie nici prea cald si nici prea frig.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.