Oamenii de stiinta care cerceteaza factorii care stau la baza declansarii unei boli complexe, cunoscute sub numele de sindromul oboselii cronice (Chronic Fatigue Syndrome, CFS), au descoperit indicii in modul in care sistemele imunitare ale unor oameni reactioneaza mai puternic la provocari, informeaza luni Reuters.

CFS - o boala severa, caracterizata de o oboseala mentala si fizica pe termen lung - ar afecta, potrivit oamenilor de stiinta, circa 17 milioane de persoane la nivel global.

Persoanele care sufera de acest sindrom sunt adesea nevoite sa-si petreaca ziua in pat si se simt incapabile sa efectueze activitati obisnuite, cum ar fi spalatul sau mancatul, scrie Agerpres.

Cercetatorii au folosit un medicament cunoscut sub numele de interferon alfa pentru a crea un model al sindromului si au constatat ca pacientii al caror raspuns imun la tratament a fost unul hiperactiv sau exagerat sunt mai predispusi la oboseala cronica.

"Pentru prima data, am aratat ca persoanele care sunt mai predispuse sa dezvolte o afectiune asemanatoare CFS au un sistem imunitar hiperactiv, atat inainte cat si in timpul sesizarii unei provocari la adresa sistemului imunitar", a declarat Alice Russell de la Institutul pentru Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinte (IoPPN) din cadrul King's College din Londra, autoarea principala a cercetarii.

Sindromul si cercetarea asupra sa sunt extrem de controversate, in parte deoarece posibilele sale cauze si gama sa de simptome debilitante sunt prost intelese.

Interferonul alfa este utilizat in tratamentul hepatitei C si activeaza sistemul imunitar in acelasi mod ca o infectie puternica.

Multi pacienti tratati cu interferon alfa se confrunta cu o oboseala extrema in timpul tratamentului, iar altii continua sa o resimta timp de mai multe luni dupa ce tratamentul s-a terminat.

Echipa lui Russell a folosit aceste cunostinte pentru a masura oboseala si markerii sistemului imunitar la 55 de pacienti inainte, in timpul si dupa tratamentul cu interferon alfa.

Rezultatele au aratat ca 18 dintre cei 55 pacienti care au continuat sa prezinte o afectiune asemanatoare CFS aveau un sistem imunitar hiperactiv inainte de tratament si un raspuns extrem de activ in timpul tratamentului.

Citeste si:
Cătălin Măruță va trimite primul Războinic la Survivor România...
Cătălin Măruță va trimite...

"Aceste rezultate ne sugereaza ca oamenii al caror sistem imunitar reactioneaza exagerat la o provocare sunt mai susceptibili sa dezvolte CFS", a subliniat Russell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.