O dieta saraca in proteine si bogata in carbohidrati ar putea fi cheia pentru o viata mai lunga si o imbatranire sanatoasa a creierului, sugereaza un nou studiu efectuat in Australia si citat marti de Press Association.

Oameni de stiinta de la Universitatea din Sydney au ajuns la aceasta concluzie in urma experimentelor realizate pe soareci.

Rozatoarelor li s-a permis sa manance oricat de mult au dorit atat timp cand alimentele aveau un continut redus de proteine si bogat in carbohidrati.

Ca urmare, performantele atinse de aceste animale la testele de invatare si memorare au inregistrat o imbunatatire modesta. Au fost observate beneficii atat la soarecii tineri cat si cei in varsta, de ambele sexe.

Efectele le-au oglindit pe cele observate in urma restrictiei caloriilor, despre care s-a demonstrat anterior ca stimuleaza longevitatea, insa nu este practica pentru oameni, noteaza Press Association.

Alte cercetari efectuate de aceeasi universitate au indicat ca dietele cu un continut redus de proteine si un aport sporit de carbohidrati pot promova o viata lunga prin imbunatatirea sanatatii inimii si a sistemului digestiv, scrie Agerpres.

''Avem aproape o suta de ani de studii de calitate care evidentiaza beneficiile restrictiei calorice drept cea mai puternica dieta pentru imbunatatirea sanatatii creierului si intarzierea debutului bolii neurodegenerative la rozatoare'', a declarat cercetator principal Devin Wahl.

''Insa majoritatea oamenilor intampina dificultati in privinta restrictionarii caloriilor, in special in societatile occidentale unde mancarea este usor disponibila. Aceasta demonstreaza (rezultate) destul de promitatoare si am reusit sa replicam acelasi gen de schimbari genetice in regiunea creierului responsabila de memorie pe care le observam cand restrictionam caloriile in mod sever'', a explicat cercetatorul.
Aceleasi tipare alimentare au fost multa vreme observate la unele populatii recunoscute pentru imbatranirea sanatoasa, potrivit coautorului studiului, profesor David Le Couteur. Printre acestea se numara locuitorii din Okinawa, Japonia, si multe comunitati mediteraneene.
''Alimentatia traditionala din Okinawa consta in circa 9% proteine, (valoare) similara cu cea din studiul nostru, sursele incluzand peste slab, soia si plante, cu foarte putina carne de vaca. In mod interesant, una din principalele lor surse de carbohidrati este cartoful dulce'', a notat Le Couteur profesor de medicina geriatrica la Universitatea din Sydney.
In cadrul studiului, cercetatorii au hranit soarecii cu carbohidrati complecsi derivati din amidon si proteina sub forma de caseina, care se gaseste in branza si lapte.
Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Pentru a evalua ce se petrecea cu creierele acestora, oamenii de stiinta si-au concentrat atentia pe hipocamp, regiunea principala din creier implicata in invatare si memorare.

''Hipocampul este de obicei prima parte a creierului care se deterioreaza in cazul afectiunilor neurodegenerative, precum Alzheimer. Insa dieta cu continut redus de proteine si bogata in carbohidrati pare sa promoveze sanatatea hipocampului si biologia in cazul soarecilor, in anumite conditii pana la un nivel chiar mai mare decat in cazul dietei hipocalorice'', a adaugat Le Couteur.
Concluziile cercetarii au fost publicate in jurnalul Cell Reports.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.