Anual sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar in Romania si 28 de romani mor zilnic din cauza acestei maladii. Cancerul pulmonar provoaca cele mai multe decese dintre toate cancerele pentru ca este agresiv, avanseaza cu rapiditate si este adesea depistat in stadii avansate, cand interventia chirurgicala nu mai este posibila.

Pentru ca noiembrie este Luna de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar in intreaga lume, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lanseaza campania “Inspira speranta” pentru a atrage atentia asupra importantei diagnosticarii precoce a cancerului pulmonar. De asemenea, trei pacienti care au supravietuit cancerului pulmonar isi povestec propriile experiente si transmit mesaje motivationale pacientilor care se lupta cu aceasta maladie.

In Romania, in anul 2018, se inregistreaza un numar de 83.461 cazuri noi de cancer, in conditiile in care 50.902 romani isi pierd viata din cauza cancerului, potrivit celor mai recente statistici oferite de GLOBOCAN (Global Cancer Observatory, platforma internationala cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume) care a publicat recent date noi pentru Romania. Statisticile arata ca 30% dintre decesele cauzate de cancer in Romania sunt reprezentate de cancerul pulmonar.

“Dintre toate formele de cancer, cancerul pulmonar face cele mai multe victime in Romania. Depistarea tardiva si evolutia fulminanta a cancerului pulmonar nu dau nicio sansa pacientilor, cu toata interventia medicilor si a tratamentelor inovatoare. Cei mai multi bolnavi vin tardiv, cand cazul este depasit chirurgical.

De aceea, autoritatile trebuie sa faca din preventie o prioritate nationala, deoarece numai depistarea precoce si accesul rapid la investigatii si tratamente inovatoare pot oferi o sansa pacientilor din aceasta patologie. In acelasi sens, se impune o completare la legea de control a tabagismului si combaterea unui alt factor major: poluarea. Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer depune toate eforturile in fiecare an, in toate mediile, pentru a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea acestei boli, in sensul diminuarii impactului negativ generat, spune Cezar Irimia, Presedinte FABC.

Diagnosticul precoce iti poate salva viata

Daca boala este depistata in stadiul al III-lea sau mai tarziu, sansele de supravietuire ale unui pacient se afla la doar 11%. In schimb, un diagnostic timpuriu creste sansele de 4 ori, pana la 55%.
Citeste si:
Uniunea Europeană vrea să interzică ţigările electronice aromate
Uniunea Europeană vrea să...

„Insist ca pacientii sa se prezinte la medic nu doar atunci cand apare o schimbare in starea lor de sanatate, oricat de mica, ci si la consultatii periodice. Un pacient fumator, peste 40-45 de ani, poate avea oricand o forma de cancer pulmonar in curs de instalare. O vizita la medic le poate salva viata pentru ca atat terapiile inovatoare, cat si tratamentele personalizate, ce au la baza medicamentatia clasica, ne pot ajuta acum sa tinem cancerul pulmonar sub control. Insa acest lucru nu este valabil decat pentru cazurile in care boala este depistata in stadiu incipient”, spune prof. dr. Florin Mihaltan, medic pneumolog.

Specialistii avertizeaza ca in Romania 75% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala ajung la medic in stadiu inoperabil pentru ca ignora sau interpreteaza gresit simptomele acestuia.

Principalele simptome sunt:

  • tusea (cronica sau, in stadiu avansat, cu sange);
  • respiratia ingreunata;
  • dureri in piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei raceli);
  • infectiile pulmonare sau bronsitele ce reapar frecvent.
  • pacientii mai pot acuza dureri toracice persistente, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, raguseala de aparitie recenta si care nu mai trece, lipsa de aer.

“Tusea care nu se remite in 2-3 saptamani de la debut sau schimbarea caracterului tusei la un fumator cronic reprezinta semnale de alarma. Expectoratia cu sange proaspat, dispneea (dificultatile respiratorii), junghiul toracic persistent, scaderea ponderala inexplicabila sunt tot atatea simptome care trebuie sa indrume pacientul la medic pentru un control. De asemenea, ar fi utila implementarea unui program de screening care sa se adreseze populatiei cu risc (fumatorii, lucratorii din mediul toxic, etc). Principala metoda de screening recomandata la ora actuala este tomografia computerizata cu doza mica de iradiere (low dose CT) care s-a dovedit superioara examenului radiologic pulmonar standard”, aflam de la dr. Catalin Costovici, medic primar oncologie medicala.

85% dintre bolnavii cu cancer pulmonar sunt fumatori

Fumatul ramane principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, deoarece fumul de tigara este un amestec ucigator de substante. Specialistii avertizeaza ca riscul fumatorilor este cumulativ; cu alte cuvinte, cu cat fumeaza mai multa vreme, cu atat creste riscul de cancer.
Citeste si:
8 Factori de risc pentru nivelul ridicat de colesterol și...
8 Factori de risc pentru...

Potrivit unui comunicat remis 9am, expunerea la gazul radon din materialele de constructii, fumatul pasiv, contactul cu fibrele de azbest, radioterapia si poluarea sunt, de asemenea, factori declansatori ai cancerului pulmonar.

Cancerul pulmonar este una din cele mai grave consecinte ale fumatului, avertizeaza specialistii. O tumora maligna se poate dezvolta intr-o bronhie sau in plaman si poate sa evolueze mult timp fara simptome. In dezvoltarea ei, poate invada structuri anatomice invecinate (inima, vase, coaste) sau poate trimite celule la distanta, in alte organe (creier, ficat, oase) favorizand astfel aparitia metastazelor.

Imuno-oncologia modifica paradigma de tratament in cancerul pulmonar avansat

Revolutia in managementul cancerului are loc odata cu intrarea in practica medicala curenta a imunoterapiilor oncologice, iar Romania s-a alaturat tarilor europene care acorda acces la imunoterapie chiar din prima linie de tratament a cancerului pulmonar. “Progresul stiintific inregistrat in diagnosticul si tratamentul cancerului in ultimii ani este impresionant, cu un numar extrem de mare de medicamente cu mecanisme de actiune nou descoperite. In ceea ce priveste cancerul pulmonar, desi ramane principala cauza de deces prin cancer la nivel mondial, imunoterapiile oncologice au demonstrat un potential urias de crestere a supravietuirii pe termen lung si de imbunatatire a calitatii vietii pacientilor, comparativ cu optiunile de terapie standard. Ma bucur ca si pacientii romani au acces la astfel de optiuni de tratament inovatoare”, a declarat Conf. Univ. Dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie.

“Sistemul de sanatate din Romania are in fata o oportunitate extraordinara de a reduce ratele de mortalitate prin cancer, insa este necesara o prioritizare a finantarii. De asemenea, pentru a permite pacientilor cu cancer sa aiba acces la variate optiuni de tratament e nevoie de o imbunatatire a metodelor utilizate pentru evaluarea rapida a acestor medicamente. In perspectiva includerii in mod sustenabil a noilor terapii in sistemul de sanatate, e nevoie de o schimbare de strategie. De asemenea, trebuie acordata atentie sporita biomarkerilor predictibili, baza medicinei personalizate sau de „precizie” in oncologie. Personalizarea optiunilor de tratament, prin testarea biomarkerilor predictivi, poate duce la o utilizare mai eficienta a resurselor medicale prin definirea imbunatatita a beneficiului asteptat pentru pacienti, identificand pacientul potrivit, la momentul potrivit. De exemplu, efectul foarte amplu observat la pacientii cu NSCLC ale caror tumori exprima PD-L1 sugereaza un rol clar si convingator pentru terapia anti-PD-1 si este in general vazut ca un potential major de imbunatatire a valorilor de catre autoritati”
, a spus Nicolas Renard, Managing Director MSD Romania.
Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.