Uniunea Europeană vine cu o nouă propunere în combaterea fumatului în rândul populației. UE vrea să interzică țigările electronice aromate.

UE vrea să interzică ţigările electronice aromate

Uniunea Europeană lansează o nouă inițiativă de combatere a fumatului în rândul cetățenilor. UE se luptă de mai bine de 10 ani cu acest viciu. De această dată, UE solicită interzicerea țigărilor electronice aromate. Deocamdată, această măsură este doar o propunere Comisiei UE, însă Executivul european este foarte hotărât ca această măsură să devină realitate.

Excluderea de pe piață a tutunului încălzit ar fi încă un pas în față în lupta contra cancerului, în special în rândul tinerilor.

„Prin eliminarea de pe piaţă a tutunului cu aromă încălzită, facem un pas suplimentar spre realizarea viziunii noastre în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, care este de a crea o „generaţie fără tutun” în care mai puţin de 5% din populaţie se confruntă cu utilizarea de tutun până în 2040”, a anunţat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Autoritățile încearcă să transforme fumatul într-o activitate neinteresantă pentru tineri, pentru a le salva viața și pentru ca aceștia să ducă un stil de viață sănătos și să fie feriți de cancerul de plămâni.

„Cu 9 din 10 cancere pulmonare cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri şi a salva vieţi”, a insistat Kyriakides.

Țigările electronice depășesc 2,5% din vânzările totale de tutun

Însă, această idee a dat naștere diferitor controverse atât în Europa, cât și în afară. Interdicția pe care UE o propune se atribuie unei singuri categorii de țigări electronice, și anume cele care conțin arome.

Textul măsurii propuse urmează a fi examinat de Consiliul şi de Parlamentul European. Acesta poate fi respins de o majoritate a statelor membre sau a deputaţilor europeni. O directivă trebuie implementată în termen de 8 luni de către fiecare stat membru.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

Această inițiativă a devenit mai importantă atunci când potrivit unui raport al Comisiei s-a constatat că vânzările de țigări electronice au înregistrat o creștere. Raportul arată o creştere cu 10% a volumului vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de 5 state membre, iar în UE, acest tip de țigări a depăşit 2,5% din vânzările totale de tutun. Aceste procente au fost un rezultat alarmant pentru UE.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.