Nivelul ridicat de colesterol în sânge este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, în special ateroscleroza, caracterizată de depunerea grăsimilor pe pereții vaselor de sânge. Deoarece aceste depozite îngustează arterele, sunt adesea responsabile de apariția infarctului de miocard sau accidentului vascular cerebral. Stilul de viață, factorii genetici, greutatea influențează nivelul colesterolului din organism. Descoperă care sunt factorii de risc pentru hipercolesterolemie și ce tratamente sunt recomandate. 

Valorile normale ale colesterolului

Profilul lipidic reprezintă o analiză de laborator prin care sunt determinate nivelurile de grăsimi din sânge. Valorile normale ale acestora sunt:

Colesterol total: sub 200 mg/dl
• LDL-colesterol („rău”): sub 130 mg/dl, ideal sub 100 mg/dl sau chiar mai puțin la anumite grupe de risc (sub 70 mg/dl la persoane cu istoric de boli cardiovasculare)
• HDL-colesterol („bun”): peste 40 mg/dl la bărbați și peste 50 mg/dl la femei
• Trigliceride: sub 150 mg/dl (1, 2)

Vorbim despre hipercolesterolemie atunci când valorile colesterolului total și LDL sunt peste limita acceptată.

Se recomandă efectuarea analizelor de sânge de rutină în fiecare an, pentru a ține sub monitorizare acești parametri.

Factori de risc pentru hipercolesterolemie

Creșterea nivelului de colesterol din sânge este favorizată de următorii factori:

1. Obezitatea: Excesul ponderal reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru hipercolesterolemie. Obezitatea este caracterizată de exces de țesut adipos și un IMC (indice de masă corporală) peste 30 kg/m². Îți poți calcula IMC-ul folosind aplicații online sau împărțind greutatea la pătratul înălțimii (în metri) (3).
2. Alimentația dezechilibrată: Consumul excesiv de grăsimi nesănătoase (saturate și trans) pot favoriza creșterea colesterolului seric. Acizii grași trans se găsesc în alimentele procesate industrial (snacks-uri, dulciuri) și prăjeli. Cei saturați se găsesc în carnea grasă și lactate integrale (3).
3. Sedentarismul: Lipsa activității fizice produce creștere în greutate. Sportul ajută la creșterea colesterolului bun (HDL), care se ocupă cu îndepărtarea excesului de LDL-colesterol (3).
4. Fumatul: Fumatul reduce nivelul colesterolului HDL (3).
5. Alcoolul: Consumul excesiv de alcool crește nivelul de colesterol total (3).
6. Genetica: Hipercolesterolemia poate fi transmisă genetic, caz în care valorile anormale ale grăsimilor în sânge apar încă din copilărie (1).
7. Vârsta: Deși poate apărea pe fond genetic și la vârste fragede, nivelul ridicat de colesterol este frecvent întâlnit la persoane cu vârste peste 40 de ani (3).
8. Unele afecțiuni: Diabetul zaharat și hipotiroidismul sunt exemple de afecțiuni care cresc riscul de hipercolesterolemie (1).

Citeste si:
Gina Pistol apelează la tot felul de tratamente pentru a se menține...
Gina Pistol apelează la tot...

Tratamentul hipercolesterolemiei

Tratamentul medicamentos al nivelului ridicat de colesterol implică administrarea de hipocolesterolemiante, cum ar fi statine, care blochează producția hepatică de colesterol (1).

Tratamentul naturist pentru colesterol ridicat presupune administrarea de suplimente cu steroli și stanoli din plante (fitosteroli), semințe de in, psyllium, astragalus, usturoi și drojdie de orez roșu (1).

De asemenea, este important să îți optimizezi stilul de viață, prin îmbunătățirea calității dietei și creșterea nivelului de activitate fizică.

Consumă în principal surse de proteină slabă, cum ar fi carne de pui fără piele, pește, leguminoase boabe (linte, năut). Crește aportul de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase (ulei de măsline, nuci și semințe). Redu consumul de carne roșie, organe de animale, ouă, lactate grase, alimente procesate industrial, produse de patiserie și cofetărie. Evită prăjirea alimentelor în ulei și gătește-le în cuptor, la abur, prin fierbere sau pe grill (1)!

Citeste si:
Tratamente fitosanitare în parcurile din București, în perioada...
Tratamente fitosanitare în...

Prin urmare, nivelul ridicat de colesterol este favorizat de stilul de viață dezechilibrat, însă poate avea uneori și o componentă genetică. Asigură-te că menții o alimentație sănătoasă pe termen lung și o viață activă!

Referințe:
1. Grey, Heather. “Everything You Need to Know about High Cholesterol.” Healthline, Healthline Media, 12 Oct. 2021, www.healthline.com/health/high-cholesterol. Accessed 26 Mar. 2023.
2. “Cholesterol Test - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholesterol-test/about/pac-20384601. Accessed 26 Mar. 2023.
3. “High Cholesterol - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800. Accessed 26 Mar. 2023.

Citeste si:
Mască de păr cu banane și avocado! Tratamente naturale pentru părul...
Mască de păr cu banane și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Iunie 2023 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.