Procurorul general Augustin Lazar a afirmat, vineri seara, la vernisajul expozitiei "Represiunea comunista in Romania (1945-1965) - Numitorul comun: Moartea", ca este important "sa fim informati despre ceea ce s-a intamplat in istoria noastra" si sa facem in asa fel incat asemenea lucruri "sa nu se mai intample", acesta declarandu-se "socat" de atrocitatile comise de fosta Securitate prezentate in cadrul evenimentului gazduit de Muzeul National al Unirii (MNU) Alba Iulia.

"Din pacate, generatiile trecute au avut de suferit. Eu, care aveam pretentia ca stiu multe din istorie, atat ca profesionist al dreptului, cat si ca iubitor de istorie, acum sunt socat vazand aceasta expozitie cu file din istoria patriei care nu erau cunoscute. (...) Este important sa fim informati despre ceea ce s-a intamplat in istoria noastra si, daca putem, sa facem in asa fel incat asemenea lucruri sa nu se mai intample. Mereu am avut convingerea ca altii au venit si au comis fapte de barbarie in interiorul frontierelor nationale, dar acum putem sa vedem ca si semeni ai nostri, care, la un moment dat, s-au aflat in anumite pozitii, au comis acte care, intr-adevar, sunt socante pentru noi", a declarat Augustin Lazar, potrivit Agerpres.

El a opinat ca prezentarea publica a rezultatelor acestor cercetari permite tinerei generatii "sa vada ce a fost, ce este si sa-si imagineze mai bine cum ar trebui sa arate viitorul Romaniei".

La randul sau, presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Radu Preda, a afirmat ca "nu este intamplator ca in Anul Centenar este adus un omagiu, fie si memorial, cu atat mai mult si mai important daca si judiciar", victimelor comunismului.

Oprea a precizat ca IICMER a organizat 56 de campanii arheologice in 40 de obiective

"Am gasit 39 de morti in locuri izolate, in paduri si alti 59 in locuri de inhumare ale fostelor penitenciare politice de la Targu Ocna, Aiud si din lagarul de la Periprava", a spus Oprea.

Expozitia vernisata la Alba Iulia, in colaborare cu MNU, prezinta problematica unui numar de 26 de cazuri din cele 40 investigate de institut in perioada 2006-2018 si care fac referire la 40 de persoane executate prin impuscare sau ucise in timpul unor confruntari armate. Mai exact, sunt prezentate o serie de actiuni de cautare si deshumare pe cale arheologica a unor opozanti anticomunisti, care au fost executati fara judecata sau au fost ucisi in cursul unor confruntari armate cu reprezentantii institutiilor represive ale statului comunist, cazurile expuse incadrandu-se cronologic in perioada anilor 1948-1958.

Citeste si:
Augustin Lazar: "Am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea...
Augustin Lazar: "Am plecat...

De asemenea, in expozitie sunt cuprinse si cercetarile efectuate in unele locuri, unde, pana in 1964, au fost inhumati detinuti politici decedati in timpul detentiei. Aceste actiuni au avut loc in urma cercetarilor de teren initiate si instrumentate de specialistii institutului sau ca urmare a solicitarilor venite din partea rudelor si urmasilor victimelor.

Expozitia cuprinde si diferite obiecte si accesorii vestimentare descoperite asupra celor ucisi, precum si postere cu fotografii din timpul actiunilor arheologice de deshumare, fotografii de familie si fotografii provenite din arhiva fostei Securitati.

La deschiderea oficiala a expozitiei a fost prezent si colectivul de arheologi care a realizat de-a lungul anilor investigatiile arheologice - Gheorghe Petrov, Paul Scrobota, Gabriel Rustoiu, Horatiu Groza.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.