Ministerul Educației propune o listă de măsuri controversate, parcă inspirate din comunism, prin care elevii să fie puși la locul lor. Unele dintre ele: mustrarea în fața clasei, mutarea în altă școală sau umilință publică pentru cei care absentează sau nu poartă uniforma.

Pedepse inspirate din comunism pentru elevii români. Ministerul Educației propune ca învățăceii să fie mustrați în fața clasei

Cine greșește...plătește. Chiar în fața clasei. Elevul care nu se conformează regulilor ar putea fi scos în fața clasei și mustrat de profesori, măsură care amintește de vremurile de altădată.

„Este inadmisibil, este dovada clară că în Ministerul Educaţiei este o gândire care ne întorce în timp cu câteva decenii bune”, a transmis preşedintele Consiliului Elevilor, Robert Avram.

„Mustrarea în faţa clasei nu este adecvată şi nu este o activitate demnă pentru a ridica dorinţa elevilor de a participa la astfel de activităţi. Aşa ceva, nu”, a declarat vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Eugen Ilea, pentru Observator.

În schimb, pentru profesori ar putea fi o unealtă prin care să se impună în fața elevilor. „Chiar dacă este în faţa colegilor, ei sunt prieteni, poate sau sunt colegi si nu este nevoie să ne ascundem după degete. <> Asta ar însemna o mustrare”, a spus directorul Şcolii Gimnaziale „Sfinţii Voievozi", Daniela Voinea.

„Este o formă de agresiune faţă de copil. Elevul pus într-o astfel de situaţie va suferi cumplit, va interioriza ideea nedreptăţii si va avea un comportamnt fie mai agresiv, fie de luptă, de a se apăra, fie un comportament de retragere”, este de părere psihologul Keren Rosner.

Înapoi la uniformă

De asemenea, ținuta elevilor intră în atenția Ministrului Educației, iar lipsa unor elemente de identificare cu școala de care aparțin poate fi sancționată cu observație ori chiar cu mustrare scrisă. Cei care adună peste 40 de absențe ar putea fi mutați la o altă școală.

Citeste si:
Rezultate finale Bacalaureat 2023. Care este rata de promovare după...
Rezultate finale Bacalaureat...

„În toate școlile ar trebui să avem servicii de consiliere, să avem posibilitatea ca elevul să vorbească cu specialiști în educație”, a completat Robert Avram.

Controversele au dus la retragerea ordinului Ministerului Educației de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog social.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Decembrie 2022 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.