De foarte multe ori, mai ales in familile mici, fara copii, amenajarea locuintei este oglinda vietii boeme dusa de aceasta sau catre care ea aspira si anume confort pentru relaxare dar si versatilitate spre o incapere pregatita oricand pentru o vizita a prietenilor apropriati, care sa se termine printr-o petrecere prejungita in noapte, dar dupa care scurtul si pretiosul somn sa fie eficient.

Solutia gasita foarte adesea, fie ca este vorba despre o garsoniera sau un apartament cu doua camere este un open space intre bucatarie si living. Avantajele unei astfel de amenajeri sunt cu siguranta spatiul in plus castigat, o mai mare comoditate in zona de dining astfel creata, o usurinta in folosirea spatiului de bucatarie si pentru alte activitati, o zona de relaxare mult mai aerisita si o impresie generala de „mult mai mult” spatiu.
Aceasta amenajare trebuie sa inceapa cu o expertiza de specialitate care sa confirme ca modificarile nu afecteaza peretii de rezistenta si confirmata print-un aviz de aprobare a lucrarilor ce vor fi executate.

Ce trebuie sa iei in calcul in cazul unei amenajari open space

  • Amenajarea unui open space intre bucatarie si living face ca cele doua camere sa comunice, asa ca este foarte important ca finisajele, decoratiunile si mobilierul celor doua zone sa se imbine si completeze armonios.
  • La o bucatarie open space este important ca ceea ce se vede din living sa fie placut vederii, asta inseamnand ascunderea cat mai bine a dotarilor electrocasnice, iar hota sa aiba un design spectaculos. Bucataria va parea mult mai ordonat si luminoasa daca corpurile suspendate vor fi dulapuri inchise, fara vitrine sau rafturi la vedere.
  • Daca vreti ca bucataria sa nu iasa in evidenta, practic sa nu sara in ochi cand stati comod pe canapeaua din living, renuntati pe cat posibil la corpurile suspendate, lucru usor de facut daca exista suficient loc de depozitare la nivel inferior.
  • Amenajarea bucatariei in jurul ferestrei sau ferestrelor va da impresia ca spatiul nu este incarcat. Daca incomodeaza caloriferul de sub fereastra, el poate fi mutat sau se poate chiar renunta la el.
  • Indiferent de cum veti amenaja bucataria tineti cont de pozitionarea utilitatilor, adica a tevilor si instalatiilor, de la cea sanitara, termica si pana la gaze si electricitate. Orice modificare veti dori in pozitionarea mobilierului, ea va fi dictata de cum se poate aseza chiuveta, plita, cuptorul si respectiv hota.
  • Amenajarea unui open space in bucatarie si living va impune delimitarea conventionala a zonelor de lucru, dining si relaxare, delimitare ce se va face in pricipal prin piese de mobilier.
Peretele despartitor va fi dat jos

In functie de cum vom vrea sa arate la final open space-ul nostru si de amenajarile pe care le planuim peretele despartitor va fi dat jos in intregime sau numai partial.

  • Inlocuirea peretelui despartitor cu o zona de dining, reprezentata de o masa inconjurata de scaune, impune demolarea totala a peretelui despartitor sau lasarea maxim a unui stalp ce poate fi folosit ulterior in scop ornamental. Continuitatea open space-ului va fi asigurata prin continuitate la nivelul pardoselii, cat si a zugravelii peretilor. Idea de continuitate va fi sustinuta de culorile pale ale peretilor sau a lemnului mobilierului. De foarte mare efect poate fi si o pardoseala deschisa la culoare si pereti zugraviti in culori mai inchise. Masa de lucru pentru bucatarie, aragazul, cuptorul, masina de spalat vase si chiuveta vor fi pe peretele de fundal, amenajat cu dulapuri de la un cap la altul. Suprapozabilele pana la tavan vor reprezenta o mare sursa de locuri de depozitare.
  • Se poate pastra o suprafata mai mare din perete, cam doi metri de la geam spre interiorul camerei, cu o inaltime dictata de electrocasnicele ce pot fi puse pe acest perete, totul fiind acoperit cu un front de lucru de bucatarie ce va crea o masa tejghea, la care se va putea servi masa pentru doi, iar in cazul unui party va reprezenta un loc folositor pentru asezarea platourilor si paharelor. Daca acest separator este mai inalt poate fi amenajat ca un bar, cu scaune adecvate, la care se poate servi o bautura musafirilor nu numai masa in familie. Deasupra barului un raft pentru pahare poate fi de mare efect in designul general.
  • Cu cheltuieli suplimentare dar cu un efect estetic indiscutabil se poate crea o insula in zona centrala a fostei bucatarii in care sa avem pe langa spatiul de depozitare, electocasnicele si chiuveta. Oalele, cratitile si parte din ustensilele de bucatarie vor fi agatate deasupra insulei, care va fi folosita atat pentru prepararea mesei, cat si pentru servitul acesteia. Aragazul va ramane sub fereastra iar pe peretele de fundal, in functie de dorinta vor exista rafturi sau dulapuri. Lipsa frontului de lucru pe acest perete ne va scuti de aplicarea de faianta.
  • O demolare partiala a peretelui despartitor si pastrarea doar pe un metru sau un metru si jumatate a unui perete cu inaltimea de 60 - 80 cm, ce va fi continuat pana la tavan cu rafturi si separatoare din lemn va contribui la largirea imaginii de ansamblu si va spori si spatiul de depozitare.
  • In cazul in care zona de dining poate fi amenajata intr-o laterala a open space-ului creat, o canapea sau un coltar poate desparti livingul de zona de bucatarie, doar sa fim atenti sa aiba spatele tapitat pentru un efect vizual mai bun. Varianta cea mai utila inclina spre coltare si canapele extensibile. Impreuna cu o masuta de cafea si o canapea mica sau doua fotolii se poate realiza o zona ideala de recreere. In functie de dispanta pana la pereti se poate fixa biblioteca si televizorul sau numai televizorul.
  • O alta varianta poate fi inlocuirea peretelui despartitor cu doua coltare, puse spate in spate, unul de bucatarie care impreuna cu masa sa definitiveze zona de dining si un altul extensibil, care impreuna cu masuta de cafea o canapea sau doua fotolii sa reprezinte zona de relaxare.
Zona de relaxare
Citeste si:
Cum amenajezi un living smart pentru întreaga familie - ține cont...
Cum amenajezi un living smart...

Alege din modelele de canapele extensibile, una care sa fie punctul central al amenajarii si in jurul caruia sa se afle biblioteca, televizorul, masuta de cafea, unu sau doua fotolii, eventual inlocuite cu o mica canapea si vei crea o zona de relaxare confortabila si care sa te reprezinte. Desi punctul de maxim interes al acestei zone este televizorul, nu uitati ca zona de relaxare are vedere spre intregul open space.

  • Un raft deschis si ingust sau un aranjament de separatoare poate delimita zona de relaxare de cea de dining si bucatarie.
  • Un asemenea raft sau biblioteca, cu un spatiu deschis in mijloc, unde sa fie instalat televizorul pe un ax vertical care sa-i permita rotirea, poate face ca functie de necesitate televizorul sa fie rotit si urmarit ori din bucatarie, ori din zona de relaxare. Aceasta solutie este binevenita in cazul unei garsoniere, unde peretele mare trebuie acoperit cu un dulap dressing, cu multe locuri de depozitare.
  • Lumina naturala trebuie sa domine intregul spatiu, in timp ce lumina artificiala ar trebui sa evidentieze zona de relaxare pe care sa o separe de zona de lucru si dinning.
  • Pentru serile linistite zona de relaxare ar trebui sa aiba o iluminare secundara mai discreta, venita de la un lampadar, care sa dea o senzatie de intimitate.
Atunci cand cauti idei amenajare bucatarie, variantele sunt aproape nelimitate, dar alegerea trebuie sa aiba la baza rezultatul final, care trebuie sa te reprezinte si sa faca din casa ta un spatiu primitor atat pentru voi, care veti locui acolo in fiecare zi, cat si pentru cei apropiati care iti vor calca pragul.
Citeste si:
Ce sa ai în vedere atunci când amenajezi o bucătărie open space
Ce sa ai în vedere atunci...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.