Bucătăriile open space au devenit tot mai populare în rândul celor care își doresc o locuință modernă și spațioasă. Sunt spații deschise, fluide, cu puțini pereți interiori, care îmbină funcțiile de gătit, luat masa și locuit.

Dacă îți place ideea unui astfel de spațiu luminos, modern și sociabil, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a începe procesul de proiectare a unei bucătării open space.

Iată ce ar trebui să ai în vedere pentru a construi bucătăria open space la care visezi.

Ce este bucătăria open space?

Bucătăriile open space sunt unite cu o altă parte a casei, cum ar fi camera de zi. Renunțarea la pereții despărțitori luminează încăperea și permite amenajarea zonei de dining în apropierea spațiului de gătit. Astfel, toată lumea din casă se poate reuni într-o singură zonă.

Pe lângă faptul că este funcțională, amenajarea în plan deschis este, de asemenea, o modalitate excelentă de a scoate în evidență o bucătărie cu un design inedit, pe care cei ce-ți trec pragul o pot admira în toată splendoarea.

O bucătărie-sufragerie open space este ideală dacă dorești să maximizezi timpul petrecut cu familia. Poți să stai cu ochii pe copii în timp ce pregătești micul dejun sau să stai de vorbă cu partenerul tău din confortul canapelei, atunci când pregătește cina.

Pe de o parte, acest tip de amenajare poate fi deosebit de convenabil, deoarece înseamnă că nu există pereți sau uși care să îți stea în cale atunci când servești masa. De asemenea, este util atunci când ai invitați la cină, deoarece înseamnă că poți fi gazda perfectă fără să pierzi nimic din distracție.

Pe de altă parte, o bucătărie deschisă nu este pentru toată lumea. Poate că dorești să te simți conectat cu familia sau cu invitații din camera de zi, dar nu vrei ca aceștia să vadă dezordinea de pe blatul de lucru.

Citeste si:
Amenajarea biroului personal, secretul productivității
Amenajarea biroului personal,...

În acest caz, o bucătărie semideschisă ar putea fi o soluție. O astfel de bucătărie oferă beneficiile unei amenajări obișnuite în plan deschis, dar cu un pic de intimitate în plus. Acest lucru poate fi realizat prin încorporarea de paravane, pereți intermediari sau rafturi inteligente pentru a crea separatoare între diferitele zone ale încăperii.

De exemplu, ai putea încorpora un perete din MDF decupat dacă dorești să fii în continuare aproape de ceilalți din casă. Deschiderea poate fi oricât de mare sau de mică dorești, iar blatul poate fi ferit de privirile invitaților.

Cum vei utiliza spațiul

În primul rând, trebuie să te gândești cărui scop îi va servi noua încăpere. Dorești mai mult spațiu de depozitare în bucătărie sau mai mult spațiu pe blatul de lucru? Dorești să mărești spațiul de care dispui pentru electrocasnice sau obiectivul tău principal este să obții mai mult spațiu de locuit?

Citeste si:
5 Gadgeturi pentru bucătărie care îți fac viața mai frumoasă
5 Gadgeturi pentru bucătărie...

Răspunsurile la aceste întrebări te pot ajuta în luarea unor decizii specifice, cum ar fi dacă dorești scaune casual în jurul unei insule, sau dacă este mai bine să faci loc pentru o canapea mai mare sau o zonă de joacă pentru copii.

Cum amenajezi bucătăria open space

Pentru a decide unde va fi amplasat blatul de lucru, plita electrica și chiuveta, raportează-te la modul în care bucătăria este poziționată față de intrarea principală în locuință.

De exemplu, dacă nu îți place ideea ca oamenii să treacă prin zona de gătit pentru a ajunge pe terasă, ai putea lua în considerare posibilitatea de a o amplasa în cealaltă parte a zonei open space.

De asemenea, ar putea fi în interesul tău să incluzi o cameră de serviciu sau o debara separată, astfel încât să nu mai fii nevoită să înghesui oalele și tigăile în dulapurile din bucătărie.

Citeste si:
Cum alegi masa de bucătărie – 4 criterii
Cum alegi masa de bucătărie –...

Avantajele unei bucătării open space

Petreci mai mult timp cu familia

Cel mai evident beneficiu al locuirii în plan deschis este că îți permite să petreci mai mult timp cu familia, chiar și atunci când gătești. De asemenea, este ușor de înțeles de ce este o configurație atractivă pentru părinți, deoarece este mult mai ușor să-i supraveghezi pe cei mici într-un spațiu deschis.

Este un loc ideal pentru divertisment

Să ai un spațiu cu mai multe funcții și fluid este util atunci când găzduiești întâlniri cu prietenii. Poți pregăti friptura în timp ce stai de vorbă cu invitații. Astfel, bucătăria open space îți permite să gătești, să iei masa și să socializezi cu invitații, fără a fi nevoită să te deplasezi dintr-o cameră în alta.

Citeste si:
Pescobar, apărat de Maria Constantin în urma controalelor ANPC:...
Pescobar, apărat de Maria...

Face ca spațiul să pară mai mare

Extinderea spațiului disponibil este motivul cheie din spatele popularității bucătăriilor și a zonelor de luat masa de tip open space. Pe măsură ce își renovează locuințele tradiționale pentru a le transforma în locuințe moderne și spațioase, multe persoane optează pentru proiectarea bucătăriei de tip open space.

Așadar, având în vedere aceste beneficii consistente ale unei bucătării open space, poți lua în calcul o astfel de amenajare dacă te gândești să-ți renovezi locuința.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.