Dietele bogate in carbohidrati contribuie la reducerea greutatii corporale si a cantitatii de grasime si imbunatatesc totodata functia insulinei, sugereaza un studiu publicat in jurnalul Nutrients, citat marti de APP.

Carbohidratii complecsi contin in mod natural o cantitate importanta de fibre alimentare, ce se regasesc in alimentele din surse vegetale si ofera un plus de volum in cadrul dietei fara a aduce insa si un aport mai mare de calorii.

Studiul, condus de organizatia nonprofit Physicians Committee for Responsible Medicine, a demonstrat ca o dieta bazata pe plante, bogata in carbohidrati, poate ajuta la reglarea greutatii si a compozitiei corporale si la reducerea riscului de diabet de tipul 2.

In timpul studiului clinic randomizat, echipa de cercetatori a monitorizat timp de 16 saptamani aproape o suta de participanti, impartiti in doua grupuri - cu o dieta bazata pe plante, bogata in carbohidrati si saraca in grasimi, respectiv cu un plan alimentar neschimbat.

Persoanele din grupul celor cu o dieta bazata pe plante au evitat toate alimentele din surse animale si au limitat aportul de grasimi la 20-30 de grame pe zi, fara a avea insa nicio limita in ceea ce priveste caloriile consumate sau cantitatea de carbohidrati ingerata. Grupul de control si-a mentinut dieta obisnuita, care a inclus produse pe baza de carne si lactate.

Niciunul dintre cele doua grupuri nu si-a schimbat nivelul de activitate fizica.

Potrivit rezultatelor, aportul de carbohidrati a ramas acelasi in cazul persoanelor din grupul celor care nu si-au modificat dieta, insa a crescut semnificativ la subiectii care au urmat planul alimentar fara produse din surse animale, bazat pe consumul de fructe, legume si cereale integrale, noteaza EurekAlert.

La finalul perioadei de monitorizare, indicele de masa corporala, greutatea, cantitatea de grasime totala si viscerala, dar si rezistenta la insulina au scazut semnificativ in cazul indivizilor din primul grup, cu o dieta bazata pe plante. In cazul grupului de control nu au fost observate schimbari semnificative, scrie Agerpres.

''Dietele drastice ii conduc de multe ori pe oameni sa se teama de carbohidrati. Insa cercetarea continua sa demonstreze ca acesti carbohidrati sanatosi - din fructe, legume, boabe si cereale integrale - reprezinta cel mai sanatos combustibil pentru corpurile noastre'', a explicat Hana Kahleova, director in cadrul Physicians Committee for Responsible Medicine si autoarea principala a studiului.
Rezultatele cercetarii sustin rezultate anterioare ale altor studii conform carora o alimentatie bazata pe surse vegetale, bogata in carbohidrati, poate contribui la reglarea greutatii si a compozitiei corporale si la reducerea riscului de diabet de tipul 2.
Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Un alt studiu recent, publicat in jurnalul The Lancet, a descoperit ca persoanele care consuma o dieta bazata pe produse animale, saraca in carbohidrati, au o speranta de viata mai mica in comparatie cu cele care consuma mai multi carbohidrati si/sau mai multe proteine si grasimi din surse vegetale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.