Social 24 August 2018 14:26 de Clara Vacaru
De ceva timp nu poti sa dormi bine si te trezesti de mai multe ori in timpul nopti? Dupa ce trezesti, ai dificultati in a adormi la loc? Cand te pui in pat, la sfarsitul zilei, dureaza mult sa adormi? Daca asa stau lucrurile, nu ar fi cazul sa te ingrijorezi, deoarece oamenii trec, pe parcursul vietilor lor, prin mai multe episoade in care nu pot dormi. Totusi, daca insomniile persista si incepi sa experimentezi si alte simptome, ar fi cazul sa vizitezi un specialist in somnologie, deoarece lipsa somnului poate fi asociata cu foarte multe afectiuni precum sindromul picioarelor nelinistite, depresia, stresul si apneea in somn. Chiar daca poate parea tentant, ar fi bine sa nu apelezi la pastile de somn (cu sau fara reteta) pana nu stai de vorba cu un medic.

In situatia in care te confrunti cu insomnii, dar nu prezinti si alte simptome, poti incerca sa faci niste lucruri, pe cont propriu, ca sa te odihnesti atat cat ai nevoie. Descopera, mai jos, ce poti sa faci daca nu poti sa dormi.

Apeleaza la meditatie

Seara, cand te asezi in pat cu scopul de a adormi, incearca sa practici niste exercitii de meditatie si de respiratie. Respira usor, adanc si permite-le trupului si mintii tale sa se elibereze de tensiune si de emotiile negative. Gandeste-te la ceva ce iti place foarte mult, cum ar fi animalul tau de companie sau ultima excursie pe care ai facut-o, impreuna cu cei mai buni prieteni ai tai. Procedeaza astfel si „nu pot sa adorm” se va transforma, cu siguranta, in „pot sa adorm foarte repede”.

Blocheaza toate zgomotele din incapere

In cazul in care nu stiai, zgomotele au efecte negative asupra calitatii somnului tau. Asadar, incearca sa blochezi sau sa reduci zgomotele din incapere. Cum? Inchide fereastra, daca zona in care locuiesti este foarte circulata, muta in alta camera obiectele zgomotoase si opreste televizorul.

Stai departe de telefon si de televizor

Inainte sa adormi, propune-ti sa nu te uiti la televizor, pe telefonul mobil sau pe monitorul laptopului ori al computerului. Dispozitivele electronice, cum ar fi televizoarele sau telefoanele inteligente, emit foarte multa lumina albastra, care iti pacaleste creierul sa creada ca se afla in mijlocul zilei, nu inaintea somnului de seara.

Stabileste-ti un orar de somn

Te trezesti si te culci la aceleasi ore, in fiecare zi? Daca nu, foarte rau! Propune-ti sa te trezesti si sa te culci la aceleasi ore, in fiecare zi (inclusiv in weekend). Daca vei proceda astfel, iti vei invata corpul cu o rutina a somnului si nu vei mai avea probleme sa adormi.

Bea mai putin alcool

Daca este fumator ar fi bine sa renunti la acest viciu. De asemenea, daca obisnuiesti sa bei si alcool, incearca sa stai departe si de acesta. Chiar daca alcoolul iti creeaza o senzatie de somn, tot el iti afectateaza calitatea somnului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.