Populatia rezidenta a tarii se va reduce, pana in 2060, cu valori cuprinse intre 3,6 milioane persoane si 8,8 milioane persoane, iar populatia feminina va continua sa fie predominata, conform unui studiu al Institutului National de Statistica (INS).

INS a luat in calcul la estimarea populatiei cinci variante: constanta, pesimista, medie, intermediara si optimista.

Varianta constanta reprezinta o "varianta reper", cu rolul de a compara rezultatele obtinute prin mentinerea valorilor fertilitatii, sperantei de viata si migratiei nete din anul 2015 inregistrate in cadrul fiecarui judet. In varianta constanta, Romania ar urma sa ajunga, in anul 2060, la 11 milioane de locuitori.

In varianta optimista, pentru anul 2060, rezultatul proiectarii la nivel national este de 16,3 milioane locuitori, iar in varianta pesimista de 12,5 milioane locuitori.
Varianta medie reprezinta varianta cea mai plauzibila asupra evolutiei populatiei, pe baza careia Romania ar urma sa aiba, in anul 2060, o populatie rezidenta de 13,8 milioane locuitori, conform INS. In varianta intermediara, populatia rezidenta este estimata, in anul 2060, la 15,4 milioane locuitori.

"In toate variantele de proiectare, populatia rezidenta a tarii se va reduce cu valori cuprinse intre 3,6 milioane persoane (varianta optimista) si 8,8 milioane persoane (varianta constanta). Populatia feminina ar continua sa fie predominanta. Ponderea acesteia in populatia rezidenta totala in anul 2060 ar fi aproape egala in ambele variante de proiectare (51,5% in varianta optimista si 52% in varianta constanta), inregistrand o crestere fata de anul 2015 (51,2%)",
se mentioneaza in studiu.

Populatia rezidenta a tuturor judetelor se va diminua. Exceptie: Ilfov

In profil teritorial, in varianta medie, populatia rezidenta a tuturor judetelor se va diminua, cu exceptia judetului Ilfov, care va inregistra o crestere a populatiei, in anul 2060, cu aproximativ 216.700 persoane (cu 49,5%).

Tot in 2060, municipiul Bucuresti ar urma sa aiba in continuare cea mai numeroasa populatie (1,38 milioane persoane), urmat de judetul Iasi (a carui populatie va scadea la 728.700 persoane). De asemenea, Tulcea ar inregistra o reducere a populatiei cu aproximativ 97.800 persoane si va ramane in continuare judetul cel mai putin populat, scrie Agerpres.

Dintre cele opt regiuni de dezvoltare, in comparatie cu anul 2015, populatia rezidenta a regiunii Sud-Vest Oltenia ar urma sa se reduca la jumatate in anul 2060. La polul opus va fi regiunea Bucuresti-Ilfov care ar inregistra o scadere de numai 10,8%, datorata cresterii populatiei judetului Ilfov. Scaderea populatiei din celelalte regiuni ar fi cuprinsa intre 22,4% in regiunea Nord-Est si 44,5% in regiunea Sud-Muntenia

Populatia masculina s-ar putea reduce cu 31,4%, iar cea feminina cu 29,6%

Pe sexe, in varianta medie de proiectare, populatia masculina s-ar reduce, in anul 2060, cu 31,4% fata de anul 2015, iar populatia feminina ar inregistra o scadere cu 29,6%. Judetele Cluj, Iasi, Sibiu si Timis vor inregistra cele mai mici diminuari ale populatiei feminine (sub 10%), iar judetul Iasi va inregistra singura diminuare sub 10% a populatiei masculine (de 6,1%).

Judetele cu cele mai mari diminuari, atat pentru populatia feminina, cat si cea masculina, vor fi Teleorman (-60% pentru populatia feminina si -62,6% pentru populatia masculina) si Olt (-56,7% pentru populatia feminina si -60,2% pentru cea masculina).
Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

Pe de alta parte, in anul 2060, in judetele Giurgiu, Iasi, Salaj, Tulcea si Vaslui ponderea populatiei feminine va fi sub 50% din totalul populatiei rezidente. Judetele Dolj, Gorj si municipiul Bucuresti vor inregistra cea mai mare pondere a populatiei feminine (de peste 53%).

Conform raportului "World Population Prospects: The 2017 Revision1", din acest an, intocmit de Divizia pentru Populatie din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU, populatia estimata a lumii va fi, in anul 2050, de aproape 9,8 miliarde persoane, iar in anul 2100 populatia prognozata va ajunge la 11,2 miliarde locuitori.

Populatia lumii va creste anual in medie cu aproximativ 43,8 milioane locuitori. Jumatate din cresterea populatiei pana in anul 2050 va proveni din noua tari: India, Nigeria, Republica Democratica Congo, Pakistan, Etiopia, Tanzania, SUA, Uganda si Indonezia. Pana in 2050, sapte tari africane vor face parte din topul primelor 20 de tari cu cei mai multi locuitori.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Dupa anul 2024, populatia Indiei va depasi numeric populatia Chinei, devenind astfel cel mai populat stat din lume. Astfel, in anul 2050, populatia Indiei va ajunge la 1,66 miliarde locuitori, in timp ce populatia Chinei va atinge 1,36 miliarde locuitori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.