Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a avertizat că în zonele montane din trei județe vântul guvernează. A fost emisă o avertizare cod portocaliu conform căreia, la peste 1.800 de metri, vor fi intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 120 km/h.

Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă

Sunt vizate zonele de munte de peste 1.800 de metri din județele Gorj, Hunedoara și Caraș-Severin, unde vor fi intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 120 km/h.


  • Codul portocaliu este valabil joi, până la ora 10.00.

  • până vineri, 27 de județe sunt sub cod galben de vreme rea.

Rafalele de vânt vor atinge în zonele înalte 100 km pe oră. Sunt vizate zone din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.

În weekend, o altă furtună, Jocelyn, care îşi dezlănţuie forţa deasupra Marii Britanii, va ajunge şi în România cu ploi, lapoviţă şi ninsori, însă nu va avea aceeaşi intensitate de acum.

De joi, ora 8.00, până vineri, ora 10.00, vremea va continua să se încălzească. Valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice acestei date. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare noaptea, iar vântul va sufla în general moderat (rafale de 35...40 km/h). Temperatura maximă va fi de 7...9 grade Celsius, iar cea minimă de 0...1 grad Celsius.

„Mai spectaculoasă va fi creșterea de temperatură în perioada următoare, în a doua parte a săptămânii, în special în sudul teritoriului, care va fi și mai lipsit de precipitații. Furtunile din nordul continentului aduc în România ninsori și precipitații mixte. Vreme schimbătoare în restul lunii ianuarie.

La nivel continental, furtuna Isha era astăzi deasupra peninsulei scandinave iar "sora" ei, furtuna Jocelyn, traversa Irlanda”, a spus Gerogescu, la postul Antena 3 CNN.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Cum o să fie resimțită vremea?

„Asta va imprima un aspect vântos al vremii în mare parte a Europei în următoarele zile, inclusiv în țara noastră. Așteptăm ca joi și vineri să fie zile cu mai mult vânt și cu precipitații. Sub influența acestor furtuni, care activează mai ales în partea de nord și nord-vest a Europei, vor fi și la noi episoade cu precipitații.

La munte, dar și în zonele mai joase din regiunile nordice și centrale ale țării vor fi ninsori. Chiar și în regiunile vestice vor fi episoade cu precipitații mixte, mai spre ninsoare. Va fi așa joi, vineri, poate și sâmbătă.

Nu este ceva neobișnuit pentru luna ianuarie, dar poate mai neobișnuit este faptul că asistăm foarte des în această lună la schimbări în evoluția vremii”, a concluzionat Florinela Georgescu, director executiv ANM.

Citeste si:
Vremea la extreme în următoarea perioadă. Prognoza meteo ANM pentru...
Vremea la extreme în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2024 - 08 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.