Social 19 Mai 2017 13:25
Dintre multele parcuri pe care le intalnim in Romania, doar cateva pot fi numite parcuri-gradini, cu un tip de organizare care sa aminteasca de gradinile in stil francez si care sa primeasca aprobarea celor mai avizati arhitecti. In alte cazuri, exista suficiente lipsuri cat sa nu fie luate ca exemple demne de reprodus in curtea proprie. Si atunci, de ce sa faci din gradina ta un veritabil parc?

Spatiul public si arhitectura urbana influenteaza alegerile personale, dar lucrurile se pot intampla si invers: uneori, initiativa privata este cea care are puterea sa modeleze mentalul colectiv. In cazul parcurilor, ca si in arhitectura mai recenta a caselor, influentele vin din afara tarii, dar nu sunt intotdeauna preluate ca la carte. Unele parcuri duc lipsa tocmai de vegetatie, desi se poate observa, in amenajarea lor, intentia de a obtine un proiect modern si bine organizat.

Si totusi, ideea de parc ca spatiu urban ideal, ramane. Daca treci peste greselile facute de unii proiectanti si de unele primarii, arhitectura peisagistica urbana propune multe elemente care pot fi transferate cu succes in gradina proprie, asa incat sa obtii un spatiu frumos, „disciplinat”, elegant, care are o strategie la baza.

Iata 5 elemente de peisagistica urbana, pe care le poti prelua, pentru o amenajare ca la carte a gradinii tale:


Alei si borduri care organizeaza geometric spatiul

Din acest tip de amenajare, nu trebuie sa lipseasca aleile - element definitoriu al oricarui parc. Indiferent pentru ce model geometric optezi si fie ca utilizezi betonul amprentat sau piatra sparta de munte, finiseaza marginile aleilor cu borduri si pavele, pentru un aspect elegant si pentru a marca spatiul cat mai clar. Acestea sunt simplu de montat si poti alege dintre diverse modele si culori.

Mentine nivelul optim de umiditate cu sisteme de irigare pentru gradina

Nu exista parc fara un sistem care sa suplimenteze necesarul de apa al plantelor si al solului, atunci cand ploile nu se arata generoase. Poti alege un aspersor suprateran automat sau unul simplu, din metal sau plastic, eventual cu trepied, in functie de cat de mare este suprafata gradinii si care sunt nevoile de umiditate ale florilor, gazonului si arbustilor.

Citeste si:
Galațiul, „Orașul lui Moș Crăciun”. Calendar eveniment
Galațiul, „Orașul lui Moș...

Foisoare si pergole, pentru mese duminicale si dimineti la cafea

Grinzi de lemn, coloane, plante agatatoare si, neaparat, o masuta cu canapele - toate suna bine. Iata elementele care alcatuiesc un foisor sau o pergola, pentru gradina ta - preluate, si ele, din cele mai primitoare parcuri. Frumusetea acestor constructii sta in aerul lor rustic si in confortul pe care il aduc oricarei proprietati, devenind locul ideal pentru masa in familie, pe timp de vara, dar si un bun refugiu atunci cand ploua.

Planteaza un arbore care sa mute vertical zona de interes

Tocmai pentru ca vei investi, cel mai mult, in amenajarea gradinii pe orizontala - alei, gazon, plante ornamentale perene, flori pitice si diverse elemente de decor - este necesara orientarea privirii si spre verticala, in asa fel incat sa creezi un peisaj global. Nu exagera cu inaltimea aleasa pentru copaci: ideal este ca, fiind atat de aproape de casa, sa nu depaseasca inaltimea acesteia.

Alege aranjamentele compacte pentru plantele decorative

Citeste si:
Cum pregătești gradina pentru iarna - sfaturi și recomandări
Cum pregătești gradina pentru...

Incearca sa mentii aceeasi linie, de fiecare data cand instalezi plante noi in gradina, pentru un aspect uniform si cat mai ingrijit. Alege flori si arbusti care au dimensiuni si inaltimi identice sau apropiate si aproximativ acelasi ritm de crestere, in asa fel incat sa existe continuitate si sa eviti prea multe spatii goale. O gradina ca un parc va avea, intotdeauna, vegetatie (pentru iarna, te ajuta gardul viu vesnic verde) si o organizare de manual.

Pentru mai multe idei despre cum iti poti transforma gradina intr-un mic parc, poti consulta si o arhiva cu ideile utilizatorilor de internet din intreaga lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.