Grădina este locul unde te-ai relaxat în timpul verii, dar şi sursa de plante aromatice, fructe proaspete şi legume pe care o apreciezi. Pentru a beneficia de aceleași recolte bogate, dar şi de colțul de aer proaspăt pe care îl iubești este recomandat să iei măsuri şi să o pregătești pentru iarnă. Iată ce lucrări trebuie întreprinse în grădină înainte de venirea gerului.

Curăţarea resturilor vegetale

Curăţarea resturilor vegetale este o primă lucrare pe care trebuie să o execuți. Frunzele şi ramurile căzute, lăsate pe sol vor putrezi şi vor crea un peisaj dezolant. În plus acestea pot mucegăi și pot favoriza înmulțirea agenților patogeni şi, ulterior, îmbolnăvirea plantelor sănătoase.

Dacă în grădină ai zone cultivate cu gazon, toamna este momentul optim pentru a-l tăia. Temperaturile scăzute vor încetini creșterea acestuia, însă corect îngrijit aspectul vibrant va îmbunătăți estetica generală. Este important să utilizezi cositoare adecvate, cu accesorii bine ascuțite pentru această operaţiune. Dacă nu ai în arsenal o astfel de unealtă te poți orienta către o cositoare pe benzina mobilă. O astfel de unealtă este ergonomică şi uşor de depozitat, însă este exact ustensila cu ajutorul căreia poţi reda aspectul impecabil al gazonului.

Înainte de a achiziţiona o cositoare pe benzină analizează aspecte precum: puterea dispozitivului, autorizare, mod de exploatare, echipamente de protecţie necesare, brand, garanție. Aceste detalii îţi vor fi utile dacă-ţi doreşti să beneficiezi de eficienţa maximă.

Sursa de imagine: Oksana Kuznetsova Dnepr / Shutterstock.com

Tratamente pentru plante perene şi pomi fructiferi

Pe lângă toaletările de rigoare plantele perene şi pomii fructiferi necesită şi alte tratamente. Îmbogățirea solului cu substanțe nutritive, dar şi pulverizările cu scopul de prevenire a bolilor sunt câteva dintre acestea. Tratamente de prevenție se pot realiza cu ajutorul unui pulverizator eficient.

În magazinele de specialitate există o varietate mare de pulverizatoare mari, mici, ergonomice sau mobile ce ajută la executarea rapidă a operațiunii. Pot fi selectate pulverizatoare cu acumulatori sau variantele cu benzină. Ambele tipuri oferă utilizatorului mobilitate crescută.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Un alt aspect care trebuie analizat este legat de volumul recipientului. În cazul în care grădina este mică iar numărul de plante ce trebuie supuse acestor tratamente este redus pot fi alese pulverizatoare cu recipiente compacte, ce vin cu avantajul ergonomiei. Astfel de dispozitive nu pun presiune pe utilizator. Pentru suprafețele mari se recomandă pulverizatoare cu recipiente voluminoase, ce permit acoperire mare dintr-o singură operațiune.

Sursa de imagine: Olhandra / Shutterstock.com

Alte detalii ce trebuie verificate sunt legate de accesorii, presiune, debit, opțiune de reglare a debitului de pulverizare. În cazul pulverizatoarelor cu acumulatori se recomandă să se analizeze şi aspectele legate de autonomia acumulatorului, respectiv timpul de încărcare.

Pentru a preveni extinderea bolilor provocate de excesul de umiditate în grădină se recomandă executarea operaţiunilor de pulverizare a solului.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești confortul din locuință pe timp de iarnă
Cum să îți îmbunătățești...

Protejarea mobilierului de grădină

Grădină poate continua să fie oază de relaxare, dacă protejezi mobilierul de grădină. Dacă ai canapele de grădină, o husă impermeabilă şi o pătură groasă sunt accesoriile care îți vor permite să te bucuri în continuare de aer proaspăt. Masa poate fi protejată cu o muşama impermeabilă, iar bancheta cu perne călduroase.

Grădina este aceea zonă care completează estetica locuinţei, dar şi sursa de bună dispoziţie. Nu o ignora în timpul iernii, protejează-o şi te poţi bucura de o cană de ceai cald la focul şemineului de exterior, chiar şi când temperaturile sunt scăzute.


Despre autor:


Ultima actualizare: 19 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.