Experti si oameni de stiinta din intreaga lume s-au reunit saptamana trecuta la Bruxelles la cea de-a opta editie a "European Beer and Health Symposium".

Acestia au dezbatut cele mai recente concluzii ale cercetarilor stiintifice privind efectele berii pentru organism si au confirmat ca atunci cand este consumata moderat, berea poate fi integrata intr-un regim alimentar echilibrat si sanatos.

In premiera in istoria simpozionului, un reprezentant al comunitatii stiintifice din Romania, dr. Corina-Aurelia Zugravu, Presedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, a fost invitat sa prezideze si sa modereze evenimentul: „Prezentarile si dezbaterile au oferit opiniei publice o imagine completa si corecta asupra a ceea ce spune astazi stiinta cu privire la efectele consumului moderat de bere asupra sanatatii. Desi atunci cand avem de-a face cu un consum in exces de bauturi alcoolice pot aparea efecte adverse, concluziile prezentate in cadrul acestei editii a Simpozionului «Beer and Health» de la Bruxelles au aratat ca berea consumata cu moderatie de catre adulti sanatosi, se poate incadra intr-un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata”, a declarat dr. Corina Zugravu.

Principalele concluzii ale simpozionului

Potrivit unui comunicat remis 9am, consumul moderat de bere poate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare cu 25% comparativ cu abstinentii.

Prima sesiune a simpozionului, "Efecte benefice ale consumului moderat de bere: realitate sau fictiune?", s-a concentrat pe evaluarea incidentei afectiunilor cardiovasculare in relatie cu consumul de alcool. Astfel, s-a demonstrat ca cel mai scazut risc de incidenta (risc relativ mai mic cu 25%) se observa la un consum de aprox. 375 - 660 ml de bere pe zi.

Consumul moderat de bere poate reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2

Sesiunea intitulata „Consumul moderat de bere si afectiunile legate de stilul de viata” a pus accentul pe impactul consumului moderat de bere asupra a doua tipuri de afectiuni a caror prevalenta este din ce in ce mai crescuta in Europa: diabetul de tip 2 si bolile legate de inaintarea in varsta. Consumul moderat de bere este asociat cu un risc redus de aparitie a diabetului de tip 2 si poate contribui la diminuarea riscului de aparitie a bolilor legate de varsta, cum ar fi Alzheimer.
Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

La nivel mondial, 415 milioane de persoane sufera de diabet, iar pana in anul 2040 se estimeaza ca numarul acestora va ajunge la peste 640 de milioane. Un consum de bere de pana la aprox. 500 ml bere pe zi poate reduce cu pana la 30% riscul relativ de diabet de tip 2. La persoanele cu diabet, doar in cazul in care medicul specialist al persoanei in cauza nu recomanda abstinenta, consumul moderat de bere poate contribui la imbunatatirea controlului glicemic si poate duce la o reducere a riscului cardiovascular. Totodata, un consum moderat de bere nu duce la o crestere a nivelului de glucoza in sange in randul persoanelor cu diabet de tip 2.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.