Traim dupa hashtag, dar avem toate sansele sa fim fericiti, daca reinvatam ca iubirea inseamna un "cine", nu un "ce", afirma preotul Constantin Necula.

"Mi se pare absurd sa credem ca Hristos a inviat doar pentru noi, nu suntem atat de egoisti, a inviat si pentru coptii morti in Egipt, aruncati in aer, Hristos a murit si pentru copiii sirieni. Noi, ceilalti, ne plangem aici, in spatiul asta, oarecum sigur si stabil, de lucruri de nimic. Noi traim dupa hashtag, nu dupa Evanghelie", spune preotul intr-un interviu acordat Agerpres cu ocazia Sarbatorilor Pascale.

Acasa este locul unde ar trebui sa petrecem sarbatorile, un "retur la borna zero", sustine preotul, conform Ziare.com.

"Eu sunt baiat de cartier, sunt nascut la bloc. Eu am trait intr-un cartier fara duminica, pentru ca nu am avut biserica. Am avut biserica relativ tarziu, de aceea, cateodata, daca sar mai iritat asa pe cate unii despre scoaterea bisericii si a scolii, stiu cum arata un cartier fara biserica si fara scoala, in care te cauta secretarul de partid, imbracat in Mos Gerila, sa-ti aduca daruri.

Dar eram salvat de faptul ca mergeam cu tata, scheian fiind, foarte des la Biserica Sfantul Nicolae, o ctitorie antica a spiritului romanesc. Acolo ne strangeam toti (...) sunt convertit intr-un fel sau altul de cantarea Prohodului si de batutul in toaca al tatei, tata fiind copil de biserica de la cinci ani", povesteste el.

Interviul nu face doar o scurta calatorie in copilaria celui care a vrut sa fie mai intai militar. Parintele a vorbit si despre fricile unui om care se afla, totusi, aproape de Dumnezeu, dar si despre comuniunea dintre om si biserica.

"Cand e vanzoleala mare in trotuar si lumea confunda biserica cu trotuarul si cu valorile trotuarului, nu ai cum sa taci. (...) Biserica va trebui sa invete sa stea undeva la limita, tot timpul, sezand pe bordura si asteptand sa vorbeasca cu oamenii. (...) Eu cred ca biserica, mai ales dupa momentul Colectiv, a stors zdravan la 'puroiul' ei de comunicare", mai spune preotul Necula.

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

De asemenea, preotul povesteste despre decizia fiicei sale de a participa la proteste, lunile trecute, dar si despre valorile unui neam "care a uitat de propria identitate".

"Noi ne-am lasat in paragina democratia romaneasca, am copiat tot soiul de democratii inepte si tot felul de drepturi civice, care au devenit cinice, pentru ca sunt impotriva adevarului si naturii umane si, in aceasta situatie, avem nevoie de instaurarea acestei democratii", arata el.

Prin intermediul proiectelor sociale in care este implicat, parintele Constantin Necula este inconjurat mereu de copii.

"De la ei am invatat ca au nevoie de liniste, nu de tulburari la care ii provocam. Copiii nostri nu sunt niste copii agitati, ADHD-ul e pe generatia noastra. Am invatat sa le respect surasul, ca si plansul in aceeasi masura. Dar, cel mai mult am invatat ca, in sine, copiilor nu le e frica de moarte. (...) Ii aburim, iar copiilor aburiti li se exfoliaza lacrima", spune parintele Necula.

Citeste si:
Instagram va bloca hashtag-urile care promoveaza dezinformari pe...
Instagram va bloca...

Preotul vorbeste si despre familia moderna, despre dragoste, despre homosexualitate si dreptul la fericire al celor care vor sa isi intemeieze o familie, in limita drepturilor civile.

"Noi nu mai avem harul de a iubi pentru ca, in general, stam cu spatele la har. Noi cursam in jurul iubirii. Avem toate sansele sa fim fericiti, daca reinvatam ca iubirea inseamna un cine, nu un ce. (...) Sper sa fim si ageri, si plini de mesaj atunci cand le spunem oamenilor ca 'Hristos a inviat', indiferent de credinta noastra", mai arata parintele Constantin Necula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.