Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance (BSA) anunta reinnoirea Protocolului de colaborare si debutul unei noi campanii pentru prevenirea si combaterea pirateriei software, continuand astfel activitatile comune incepute in 2011.

Campania ,,Folosind software nelicentiat iti lasi securitatea la intamplare” evidentiaza riscurile de securitate si nu numai, pe care si le asuma companiile ce folosesc software nelicentiat sau contrafacut.

Conform studiului dat publicitatii la inceputul anului 2015, Unlicensed Software and Cybersecurity Threats („Software-ul nelicentiat si amenintarile de securitate informatica”), realizat de IDC la solicitarea BSA, constand in analiza statistica comparativa a ratelor la care software-ul nelicentiat este intalnit pe PC-uri in 81 de tari si a ratelor la care malware-ul este intalnit pe PC-uri, exista o puternica rata de corelare (r=0.79, pe o scara de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maxima de corelare) intre utilizarea de software nelicentiat si rata la care se intalneste malware-ul.

Studiul Seizing Opportunity Through License Compliance arata ca 60% dintre angajatii intervievati au mentionat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicentiat ca fiind unul dintre motivele principale pentru a folosi software autorizat si licentiat. Acelasi studiu demonstreaza ca personalul tehnic din cadrul companiilor nu constientizeaza cu adevarat dimensiunea problemelor - Directorii de Tehnologia Informatiei (CIOs) intervievati estimeaza ca 15% dintre angajati instaleaza software in reteaua interna fara cunostinta lor, dar subestimeaza gravitatea situatiei; studiul arata ca in realitate un numar aproape dublu – adica 26% dintre angajati – instaleaza software neautorizat in retea.

Pe de alta parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg sa foloseasca software nelicentiat sau sa incalce in alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale. Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a continuat, in perioada 2011-2016, adica dupa semnarea primului Protocol de colaborare, investigatiile legate de cazuri de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultand peste 1.000 de verificari efectuate. Numai in ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.500 de sisteme informatice si suporturi de stocare.

Potrivit unui comunicat remis 9am, parteneriatul dintre IGPR si BSA isi propune sa vina in intampinarea mediului de afaceri in vederea evitarii riscurilor legate de utilizarea de software nelicentiat sau contrafacut prin desfasurarea unor actiuni informativ-preventive. In cadrul Campaniei se desfasoara activitati comune de informare pentru mai mult de 20.000 de firme mici si mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile menite sa le ajute sa identifice si sa evite software-ul contrafacut sau nelicentiat si astfel sa gestioneze riscurile asociate acestuia, legale si de securitate informatica.

Citeste si:
IGPR: Percheziții în București și în 12 județe într-un dosar de...
IGPR: Percheziții în...

Consultantii BSA pot furniza IMM-urilor din Romania informatiile de care au nevoie pentru realizarea unui inventar software intern, dar si consultanta post-inventariere, prin intermediul Centrului de suport pentru Campania organizata de Inspectoratul General al Politiei Romane si BSA | The Software Alliance, la telefon: 031.620.21.46, e-mail prevenire@softwareculicenta.ro.

Software-ul este o resursa fundamentala si un activ valoros pentru orice afacere din zilele noastre. In prezent, se poate opta intre variantele clasice si cele moderne de licentiere, astfel incat orice companie se poate dezvolta in siguranta prin folosirea de software original si cu licenta. Solutiile moderne de tip cloud, pe langa avantajul accesibilitatii de oriunde, inclusiv de pe platformele mobile, pot oferi noi posibilitati de gestionare simplificata a licentierii. Atat numarul de utilizatori, cat si perioada de utilizare pot fi usor modificate, in functie de nevoi, ceea ce poate reduce riscurile ce decurg dintr-o licentiere neadecvata sau insuficienta.

Citeste si:
EMA nu recomandă utilizarea Ivermectinei pentru prevenirea şi...
Agenția Europeană pentru...

Magda Popescu, BSA | The Software Alliance Outside Counsel: „Realitatea este ca software-ul nelicentiat, descarcat sau procurat din surse neautorizate, poate provoca probleme – nu doar probleme legale, cu privire la care deja informam comunitatea de afaceri de mai multi ani, ci si probleme de securitate a datelor de afaceri sau personale si de functionalitate a sistemelor IT. Multumim partenerilor din cadrul Politiei Romane pentru eforturile comune in a informa mediul de afaceri si consumatorii individuali asupra acestor riscuri.”

Comisar sef de politie Gabriela Trifan, Director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii: ,,Colaborarea dintre Politia Romana si BSA The Software Alliance care vizeaza prevenirea infractiunilor in domeniul drepturilor de autor reprezinta un exemplu de buna practica in ceea ce priveste parteneriatul public-privat. Prevenirea utilizarii de software nelicentiat in mediul de business constituie nu doar un obiectiv al Politiei Romane, ci si o necesitate la nivelul societatii. Continuand demersurile preventive comune derulate in perioada 2011-2016, Campania <<Folosind software nelicentiat iti lasi securitatea la intamplare>> isi propune sa creasca nivelul de informare si constientizare a reprezentantilor companiilor cu privire la consecintele (legale si de securitate) ce decurg din utilizarea de software piratat sau nelicentiat.”.

Citeste si:
10 remedii care ar putea trata și preveni apariția părul cărunt
Scapă de părul alb: 10...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.