Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita Guvernului Grindeanu sa nu adopte nici o ordonanta de urgenta care vizeaza activitatea autoritatii judecatoresti, cum ar fi modificarea Codurilor, fara ca aceasta sa fi fost pusa in dezbatere publica si fara sa fi fost transmisa spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii.

Intr-un comunicat transmis miercuri, UNJR atrage atentia asupra faptului ca, in cursul intalnirii avute in data de 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justitiei, Florin Iordache, acesta si-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultari cu corpul magistratilor, in vederea asigurarii unei legislatii clare, coerente si previzibile.

"De asemenea, in ceea ce priveste necesitatea punerii in acord a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala cu deciziile Curtii Constitutionale, Ministrul Justitiei a cerut sprijinul asociatiilor profesionale ale magistratilor, urmand ca acestea sa contribuie cu propuneri intr-un termen rezonabil. Adoptarea in secret a unei ordonante de urgenta care sa modifice Codurile contravine flagrant bunei credinte si deschiderii asumate de noul Ministru al Justitiei la intalnirea cu asociatiile profesionale ale magistratilor, creeaza confuzie si pune magistratii in situatia de a aplica imediat dispozitii legale imprevizibile", considera judecatorii.

Ei spun ca magistratii inteleg necesitatea punerii in acord a legislatiei actuale cu deciziile Curtii Constitutionale, insa subliniaza ca acest proces trebuie facut in mod pe deplin transparent, cu respectarea normelor constitutionale si legale de procedura legislativa, incluzand solicitarea avizului prealabil al Consiliului Superior al Magistraturii, conform prevederilor legale.

"UNJR atrage atentia Guvernului Grindeanu ca adoptarea in secret a unei ordonante de urgenta ce priveste activitatea autoritatii judecatoresti ar constitui un derapaj constitutional extrem de grav. O asemenea practica ar ignora cu desavarsire CSM, adica institutia abilitata sa analizeze, in conditiile avizului consultativ, atat continutul actului normativ, cat si consecintele adoptarii sale", avertizeaza Uniunea Judecatorilor, cerabd Guvernului Grindeanu sa puna in dezbatere publica orice proiect de act normativ si sa solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii, atunci cand actul normativ in cauza priveste activitatea autoritatii judecatoresti.

Citeste si:
Claudiu Năsui (USR): Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor...
Claudiu Năsui (USR): Guvernul...

Hotnews a relatat, citand surse guvernamantale, ca Executivul va adopta, miercuri, o Ordonanta de Urgenta care aduce o serie de modificari importante in legislatia penala, dar nu este clara intinderea lor. Potrivit HotNews.ro, ar urma sa fie gratiate o serie de pedepse si, pe langa gratiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislatia in ceea ce priveste abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti, ca decizia unei legi a gratierii trebuie sa apartina Guvernului si ca, in opinia sa, aministia nu trebuie avuta in vedere, dar gratierea da, cu "eliminarea faptelor de coruptie si a faptelor grave impotriva persoanei". Iordache a mai spus ca nu trebuie negat faptul ca gradul de ocupare in penitenciare este foarte mare, respectiv de 150 la suta, aratand ca sunt 19.000 de locuri in penitenciare si 27.000 de detinuti.

Citeste si:
Staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi...
Staționarea trotinetelor...

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Kovesi, a declarat, martti seara, ca in cazul in care Guvernul ar adopta o ordonanta de urgenta vizand amnistia si gratierea, care ar dezincrimina abuzul in serviciu, infractiune care face obiectul a circa 30 la suta din dosarele DNA, inculpatii ar ramane cu banii in buzunar. Kovesi a reamintit ca ca ministrul Justitiei a promis ca nu va promova un astfel de act normativ fara a consulta Consiliul Superior al Magistraturii, relateaza News.ro.

"O ordonanta de urgenta care vizeaza amnistia, gratierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte, trebuie sa aiba un aviz si din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat in CSM si-au exprimat intentia, in proiectul lor, de a avea un rol activ in ceea ce priveste modificarea legilor care afecteaza justitia si cu care justitia lucreaza. Deci ma astept ca ministrul Justitiei, inainte de a promova un astfel de act sa il dea spre consultare. Este foarte ciudat sa avem pe ordinea de zi, daca aceasta informatie este adevarata, un proiect care nu a fost dezbatut in interiorul sistemului si care poate afecta grav sistemul judiciar", a spus Laura Kovesi.

Citeste si:
Udrea: „Dacă o omoram pe Kovesi, aveam șanse la o pedeapsă mai mică”
Udrea: „Dacă o omoram pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.