Exercitiile sunt o forma de stres fizic. Poate stresul fizic sa inlature stresul mental? Alexander Pope asa credea: „Puterea mintii vine din exercitiu, nu din odihna“. Platon era si el de acord cu ideea asta: „Exercitiul poate vindeca o constiinta incarcata“. Si tu poti ajunge la concluziile acestea si sa simti beneficiul sportului, daca inveti sa exerciti constant stres fizic intr-un mod controlat asupra organismului tau.

Programul lung la locul de munca, timpul interminabil petrecut in trafic, lipsa de energie dupa o zi istovitoare descriu, probabil, stilul de viata al multora dintre noi. Simptomele fizice ale stresului sunt si ele un factor astazi, cand exista si constientizare pentru ele. De fapt, potrivit health.harvard.edu, e vorba despre un cerc vicios de tensiune si anxietate care amplifica reactiile mintii si a corpului la stres. Insa, cu toate acestea, sportul nu ar trebui sa lipseasca din viata noastra.

Pe langa beneficiile pe care le aduce fizicului si sanatatii noastre, sportul ne face fericiti, ne scapa de stres si, paradoxal, ne incarca de energie. De aceea este atat de important sa nu neglijam miscarea, cu atat mai mult cu cat avem un program incarcat si suntem mereu stresati si pe fuga. Iata cum poti include antrenamentele in rutina ta zilnica, indiferent de cat de ocupat ai fi:

Alege sa nu mai depinzi de programul centrelor sportive

Cand lucrul peste program este deja o obisnuinta, sa ajungi la timp la sedinta de la acea sala de fitness la care ai abonament devine, in sine, un stres in plus. Pe care il eviti, evitand si exercitiul fizic, din pacate. Cu alte cuvinte, bani cheltuiti, frustrari si senzatia neplacuta a abandonului.

Lucrurile se pot schimba, insa, cu o solutie flexibila care se adapteaza tuturor nevoilor tale de zi cu zi. Fie ca esti la birou, acasa sau in oras si indiferent de dispozitia pe care o ai sau de locul in care te afli la o anumita ora, exista acest card care iti ofera acces la o retea de peste 400 de cluburi din 29 de orase, in care poti practica peste 30 de tipuri de activitati sportive. Optiunea unui abonament universal si accesibil te face sa te intrebi: de ce sa ai un abonament la o sala de fitness, altul la o scoala de dans sau de ce esti nevoit sa practici activitatile care iti plac pe rand, din cauza asta? Poti afla mai multe despre cum poti sa faci parte din clubul 7card, urmarind sectiunea de Întrebari frecvente din site.

Incepe cu un tip de antrenament care te ajuta sa capeti rezistenta

Cand nu ai antrenament, orice forma de miscare pare o adevarata corvoada. Dupa o zi epuizanta, in care ai fost pe fuga sau ai stat peste program sa termini un proiect important sub presiunea deadline-ului, iti vei spune ca ultimul lucru pentru care l-ai face este sa alergi 5 kilometri pe o banda de alergat. Iar daca iti faci curaj si participi la o sesiune de 60 de minute de antrenament intensiv, cel mai probabil, ziua urmatoare vei abandona orice intentie de a reveni la sala si orice ambitie de a te elibera natural de stres si de a-ti imbunatati starea de sanatate.

Citeste si:
Dana Roba a revenit la muncă. Make-up artista, mesaj impresionant:...
Dana Roba a revenit la muncă....

Prin urmare, trebuie sa gasesti o forma de automanipulare. Primii pasi sunt mai dificili - exercitiul fizic va fi mai mult munca decat distractie. Nu si daca incepi cu yoga, dans sau tenis. Te reconectezi rapid la tine si la cum functioneaza organismul tau. Pe masura ce reintri in forma, incepi sa tolerezi exercitiile fizice, sa te bucuri de ele si, in final, sa depinzi de ele. Iti recapeti energia iar aceasta te propulseaza catre urmatoarea etapa a evolutiei tale - disciplina pentru exercitiu fizic regulat, cea spre care vei vrea sa tinzi daca vrei sa-ti scurtezi calea catre o schimbare radicala a stilului de viata.

Alege un antrenament care iti face placere

Unora le place sa alerge, altii prefera sporturile de contact sau se elibereaza de stres practicand zumba sau aerobic. Cand alegi o activitate care iti face placere, iti este mai usor sa te motivezi si sa ajungi la sala ori de cate ori ti-ai propus. Daca inca nu ti-ai descoperit pasiunea pentru un sport anume, ai ocazia sa experimentezi mai multe tipuri de miscare, pentru a o gasi pe cea care se potriveste stilului tau de viata si personalitatii tale. Cardul de care ti-am spus mai devreme te poate ajuta si aici.

Inscrie-te la competitii si conferinte de wellbeing pentru a-ti mentine motivarea

Citeste si:
Premieră în turismul românesc: Primul județ cu tourist-pass. Cât...
Premieră în turismul...

Uneori, antrenamentele la sala pot deveni redundante, iar acele momente sunt cel mai greu de depasit. Cand simti ca timpul petrecut la un antrenament te plictiseste si nu mai ai un scop precis, o solutie este sa te inscrii la o competitie. Un maraton, de exemplu, iti va cere sa iti exersezi atat rezistenta, cat si viteza, daca vrei sa alergi toata distanta si sa scoti un timp de care sa fii mandru. Astazi, vei gasi competitii pentru toate nivelele si pentru numeroase sporturi, dar si la aceasta conferinta de wellbeing, un eveniment sustinut de Wall-Street.ro, care te ajuta sa ramai motivat si concentrat asupra rezultatelor antrenamentelor tale. Iar cand te antrenezi cu un scop, obtii rezultate mai bune intotdeauna. In plus, participarile la concursuri te ajuta sa cunosti oameni noi, cu aceleasi pasiuni ca tine, si cu care poti lega relatii valoroase.

Citeste si:
Ce suplimente și nutrienți să alegi atunci când te antrenezi acasă
Ce suplimente și nutrienți să...

Un antrenament scurt este mai bun decat deloc

Nu ai nevoie de o ora intreaga pentru un antrenament al carui rezultat sa il simti. Chiar si 10-15 minute de miscare la intensitate mare sunt suficiente pentru a te mentine in forma. In plus, regretam antrenamentele de la care am lipsit, si nu cele pe care le-am facut, chiar daca au fost mai scurte. Iar daca mai punem la socoteala si ca studiile au descoperit ca sesiunile intense de antrenamente pot fi mai eficiente decat cele lungi, dar de intensitate mai mica, in arderea grasimilor si cresterea masei musculare, nu mai avem nevoie de niciun motiv pentru a sta departe de sala de fitness doar pentru ca nu avem suficient timp.

Evita orele aglomerate de la sala

Multe sali de fitness sunt pline seara, intre orele 18-20, pentru ca acestea sunt orele la care cei mai multi oameni isi termina programul. Cand timpul tau este limitat, poate fi frustrant sa stai la coada la aparate sau sa nu gasesti nicio banda de alergat libera. Insa daca te duci in afara orelor de varf, ai sanse mari sa gasesti sala libera si sa te desfasori dupa bunul plac.

Citeste si:
Noul dispozitiv ce poate aduce plus valoare în stilul de viață
Noul dispozitiv ce poate...



Seteaza-ti obiective saptamanale sau lunare

La fel ca si in cazul antrenamentelor pentru competitii, reusesti sa te tii motivat si concentrat cand tii evidenta performantelor tale. Mai ales cand esti la inceput, sa vezi cum iti cresc puterea, viteza sau rezistenta de la o saptamana la alta te va face sa simti gustul victoriei si va fi un imbold sa te tii in continuare de treaba, scrie Greatist.com. Exista numeroase aplicatii pentru pasionatii de sport, cu ajutorul carora iti poti evalua performantele, te poti mandri cu ele pe retelele sociale sau le poti compara cu cele ale prietenilor tai.

Tu cat de des mergi la sala de fitness? Cum reusesti sa iti pastrezi motivarea?

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Syda Productions, Minerva Studio.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.