Aproape 82.000 de angajati din sistemul sanitar au intrat, luni, in greva generala, ca urmare a faptului ca nu au ajuns la o intelegere cu autoritatile privind revendicarile sindicalistilor legate de legea salarizarii unitare, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a anuntand, luni dimineata, intr-o declaratie de presa facuta la Spitalul de Urgenta Floreasca faptul ca, in perioada grevei generale, doar o treime din angajati asigura serviciile medicale.

„Sunt 82.000 de semnaturi. Conform legii, asiguram urgentele, deci viata pacientilor nu este pusa in pericol. Asociatia de pacienti ne sustine in miscarea noastra revendicativa. Pana la urma noi vrem sa atragem banii in sistemul de sanatate, in asa fel incat, pe langa motivarea personalului care lucreaza in sistemul de sanatate, sa avem si conditii mai bune pentru pacienti. Am facut apel si prin ei, si prin presa ca, in aceste zile, pana la deblocarea situatiei, cei care nu au stricta nevoie de servicii medicale sa nu acceseze spitalele din Romania. Astept cu interes solutii de la Guvern sau de la Parlament care sa duca la rezolvarea situatiei", a declarat Marius Sepi, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas.

In curtea Spiutalului Clinic de Urgenta Floreasca s-au strans aproximativ 100 de asistenti medicali si personal TESA care protesteaza.

Leonard Barascu, presedintele Federatiei Sanitas, a declarat ca doar o treime din personal va asigura serviciile medicale si ca niciun medic nu va efectua operatii cu exceptia urgentelor pana la gasirea unei solutii.

El a mai spus ca, pentru probleme care nu sunt urgente, pacientii sunt trimisi acasa sau la medicii de familie.

Federatia Sanitas cere introducerea in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 20/2016 a angajatilor care lucreaza in serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a functionarilor publici din Directiile de Sanatate Publica - 1.800 de oameni si a celor din crese si gradinite - aproximativ 1.500 de persoane.

"De asemenea, Sanitas mai solicita reducerea diferentelor salariale de pana la 800 de lei intre asistentii medicali absolventi ai scolilor postliceale sanitare si cei cu studii superioare, ambele categorii avand aceeasi profesie, avand aceeasi fisa a posturilor si aceleasi atributii”, a mai spus Sepi.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

Federatia Sanitas a cerut si reducerea diferentelor de salarizare de pana la 1.200 de lei intre angajatii din spitalele clinice si cele neclinice dar si trecerea asistentilor sociali sociala pe grila din sistemul neclinic, scrie News.ro.

„Dar cea mai stringenta solicitare vizeaza acceptarea platii sporurilor la nivelul anului 2016, si nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenta a revendicarilor noastre, altfel in 31 octombrie va fi greva generala in sanatate. In plus, sustinem orice actiune a pacientilor care atentioneaza cu privire la lipsa medicamentelor", a spus prim-vicepresedintele Sanitas.

Protestele Federatiei Sanitas au inceput cu pichete, in 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, in 27 septembrie la Ministerul Finantelor, in 4 octombrie la Ministerul Sanatatii si in 11 octombrie la sediul Parlamentului. In 12 octombrie, membrii Federatiei Sanitas au fost in greva japoneza si au purtat banderole pe brate in timpul serviciului, in toate spitalele, iar in 19 octombire, sindicalistii au fost in greva de avertisment, cu incetarea lucrului timp de doua ore.

Citeste si:
Iohannis: „Vom face o evaluare la sânge a sistemului sanitar românesc”
Iohannis: „După terminarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.