Anual, zeci de pui de urs raman orfani, in padurile din Romania, in conditiile in care numarul oficial de ursi bruni este dictat de interesele de vanatoare, iar braconajul ramane nepedepsit. Asta desi ursul este protejat prin lege, la nivel european, nu doar national. Singura sansa a puilor de urs este Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani, ramas acum fara finantare.

WWF Romania a lanseaza azi campania de crowdfunding „Fii eroul puilor de urs!” prin care fiecare persoana poate salva ursii bruni, in cateva click-uri, pe wwf.ro/orfelinat.

10 pui de urs pot fi salvati anual la Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani

Centrul are acum 20 hectare si gazduieste 10 pui de urs orfani. „Preconizam ca acest numar de pui orfani se va dubla in urmatorii 10 ani”, spune Leo Bereczky, fondatorul Centrului pentru Reabilitarea Ursilor Orfani. Costurile totale pentru un pui de urs se ridica la 6000 $ anual, din care aproape 4000 $ reprezinta doar hrana. Desi pare o suma mare, oricine poate fi eroul ursilor orfani cu doar 5 $ pe luna, ce vor asigura hrana unui pui, pe o zi.

Campania se desfasoara in perioada 7 septembrie – 15 octombrie 2016 si isi propune sa salveze cei 10 pui de urs care se afla in prezent la Centru, strangand o suma de 10 000 $, din donatii lunare. Suma va sigura atat hrana, adapostul, siguranta, ingrijirile veterinare, cat si echipa de trei specialisti care au grija de ursi. In plus, ii vor permite lui Leo Bereczky sa dezvolte Centrul incat mai multi ursi orfani sa poata gasi drumul spre orfelinat, iar apoi sa fie reintegrati in salbaticie.

„Ursul este un animal exceptional prin insasi complexitatea lui, constructia lui fizica si capacitatea lui de supravietuire. Este animalul care a reusit sa supravietuiasca in orice conditie, ca omul: de la desert, pana in zonele arctice. Puii de urs sunt echipati cu toate acele instincte necesare pentru supravietuirea lor mai tarziu: de exemplu, instinctul de a scapa de pericole sau de a se refugia in copaci atunci cand se apropie un pericol; ei stiu din nastere ce se poate manca. Toate instinctele de supravietuire sunt codificate genetic. Datorita acestui fapt este posibila aceasta tehnica de reabilitare, deci putem creste pui de urs in asa fel incat, fara prezenta mamei, ei sa poata deveni reprezentanti veritabili ai speciei lor”, explica Leo Berczky.

Peste 100 de pui au fost salvati pana acum

De mai bine de 10 ani, in judetul Harghita, in Muntii Hasmas, functioneaza Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul pentru ursi. Fondat de Leo Bereczky din pasiune pentru specia emblematica a tarii noastre, Centrul a reusit sa readuca in salbaticie mai mult de 100 de ursi altfel pierduti intr-un destin batjocuritor. Este singurul orfelinat de acest gen din Europa, unde puii de urs sunt ingrijiti, hraniti si monitorizati. Principiul de baza al orfelinatului este interactiunea minima cu omul, dar monitorizarea este realizata continuu de catre un expert.

Citeste si:
Alimentația puiului de câine: Ce trebuie să știi?
Alimentația puiului de câine:...

„Am conceput si am dezvoltat metoda noastra de reabilitare care, practic, inseamna copierea cat mai fidela a naturii. Puii de urs sunt plasati in niste tarcuri care ofera un cadru totalmente natural. Marimea acestor tarcuri porneste de la una mica, in care puii pot socializa unii cu altii, se pot invata unii cu altii, si vor forma un grup al aceleiasi generatii, dupa care sunt plasati in tarcuri din ce in ce mai mari, in functie de necesitatile lor ecologice”, a mai adaugat Bereczky. Puii sunt hraniti prin plasarea de mancare in diferite zone din tarc, pentru a fi o experienta cat mai apropiata de cea din natura. Astfel, unele tipuri de hrana apar ocazional in anumite perioade si foarte abundent in altele. Pe langa hrana si protectie, in orfelinat puii de urs au parte de un mediu sigur si ingrijire veterinara. Odata ce parasesc Centrul, sunt monitorizati prin colare pentru a urmari evolutia lor ca animale reintegrate in salbaticie.

Citeste si:
Cum s-a schimbat viața Roxanei Vancea și a lui Dragoș Paiu, după...
Cum s-a schimbat viața...

Romania este tara in care traieste aproape 40% din intreaga populatie de urs de pe tot continentul, in conditiile in care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc ursi in salbaticie. Ursul este o specie strict protejata la nivel national si european prin Directiva Habitate (Natura 2000), dar valoarea ridicata a trofeelor de urs, intre 4.000-15.000 Euro/exemplar, mentine populatia de urs brun din recensamintele nationale oficiale nerealist de mare, se arata in comunicatul remis 9AM.ro.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati:
Magor Csibi, Director WWF Romania, mcsibi@wwfdcp.ro, 0730.098.722


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.