Un pui de câine este o bucurie pentru întreaga familie. Partener de joacă de nădejde, acesta va avea nevoie de o îngrijire specială pentru a putea crește sănătos și a se dezvolta în ritmul potrivit. Așadar, va trebui să acorzi atenție alimentației sale ținând cont de câteva criterii.

Înțărcarea

În primele luni de viață, laptele matern este cel care poate asigura toate substanțele nutritive necesare pentru puii de câine, până ating vârsta de aproximativ 6-8 săptămâni. Aceasta este și vârsta la care se recomandă adopția, deoarece acesta poate consuma și alte alimente în afară de lapte matern. Însă, micuții pot începe să ia contact cu alt tip de hrană în jur de 3-4 săptămâni, când vor deveni curioși în timpul meselor mamei.

Tipul de hrană potrivită

Momentul mai sus menționat este cel potrivit pentru a introduce treptat și hrana specială. Se recomandă hrana uscată și hrana umedă pentru câine junior, care conține ingrediente necesare acestei etape de dezvoltare, ce susțin creșterea și ajută la întărirea sistemului imunitar.

Dacă dorești să îi schimbi hrana puiului, va trebui să faci acest lucru treptat. Stomacul său este mult mai sensibil, iar orice schimbare bruscă îi va dăuna. Începe prin a amesteca vechea hrană cu cea nouă, crescând de la o zi la alta cantitatea din noul sortiment.

Evită să îi oferi puiului de câine alte alimente decât hrana specială. Deși acesta va deveni curios și îți va cere, nu îi oferi mâncare gătită sau alte alimente. Unele dintre acestea pot fi extrem de periculoase, precum ciocolata, carnea crudă, stafidele sau ceapa.

Cum se servește hrana specială?

Pentru ca puiul să se poată alimenta corect și să poată consuma întreaga cantitate de hrană, este recomandat să alegi un loc mai retras în care acesta să poată mânca liniștit. Dacă ai copii sau alte animale, asigură-te că aceștia nu îl vor deranja în timpul mesei.

Citeste si:
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Alimentația zilnică în timpul...

Dacă îi oferi puiului hrană uscată, ai opțiunea de a o stropi cu puțină apă, pentru a deveni mai moale. Poți face acest lucru dacă observi că animalul are dificultăți în a o mesteca. În cazul hranei umede, asigură-te că i-o oferi la o temperatură medie. Hrana poate fi păstrată în frigider, însă va trebui scoasă cu cel puțin o oră înainte de masă. Dacă va fi prea rece, câinele nu o va consuma.

De câtă hrană are nevoie un pui de câine?

Deși cățelul tău poate părea mâncăcios, este important să nu îi oferi acestuia prea multă hrană. La o vârstă mai fragedă, se recomandă mesele mici și dese. Până când acesta este înțărcat complet, îi poți oferi 4-6 mese pe zi. Apoi, între 2 și 3 luni, acesta ar trebui să consume 4 mese pe zi. De la 4 până la 6 luni, cantitatea scade la 2-3 mese pe zi. Apoi, după 6 luni, poți stabili mesele la doar 2 pe zi.

Citeste si:
Cum să alegi cea mai bună mancare pentru caini: hrană umedă sau...
Cum să alegi cea mai bună...

Când se face trecerea de la hrana junior la hrana pentru adulți?

Momentul exact în care putem spune că un câine a devenit adult diferă în funcție de rasă. În general, în cazul raselor mici, acest lucru are loc în jurul vârstei de 8 luni, iar la rasele mari, la 24 de luni.

Însă, indiferent de rasă, ar fi recomandat să continui cu formula junior până la 1-2 ani (12-24 de luni). Cea mai bună metodă este să discuți cu medicul veterinar și să afli care este momentul cel mai potrivit pentru câinele tău să facă trecerea spre hrana pentru adulți.

Hrănirea puiului de câine este un subiect complex, cu posibile variații în funcție de rasa animalului și de preferințele acestuia. Există câteva reguli de bază pe care ar trebui să le respecți, astfel încât acesta să primească o cantitate optimă de hrană și să evite alimentele nepotrivite. Pentru mai multe detalii sau un program personalizat, îți recomandăm să ceri sfatul medicului veterinar.

Citeste si:
Un bărbat din Ilfov, amendat cu 12.000 de lei pentru că și-a...
Un bărbat din Ilfov, amendat...

Despre autor:


Ultima actualizare: 11 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.