Dilema hrană umedă versus hrană uscată a existat dintotdeauna la proprietarii de câini.

Dacă te numeri printre aceștia și încă nu ești sigur cum să alegi cea mai bună mancare pentru caini, află din următoarele rânduri tot ce trebuie să știi. Ambele variante sunt excelente pentru prietenul tău necuvântător, însă cu măsură și doar atunci când ingredientele sunt cele potrivite. Așadar, desoperă ce elemente să ai în vedere în timpul sesiunii de shopping!

Mancare pentru caini în funcție de vârstă

Dacă ai un pui de cățel, care încă nu are dantura suficient de bine dezvoltată, recomandat este să îi oferi acestuia hrană umedă. Este vorba despre un produs pe care micuțul o va putea digera și care, în același timp, conține toți nutrienții de care animalul are nevoie pentru a se dezvolta. Ulterior, pe măsură ce câinele crește, poți începe ca treptat să îi înlocuiești mâncarea umedă cu bobițele uscate, care sunt mult mai durabile și mai echilibrate. Atunci când prietenul tău patruped devine adult, îi mai poți da hrană umedă, însă numai din când în când, ca pe un răsfăț culinar!

Cum faci trecerea de la hrana umedă la cea uscată?

Pe măsură ce câinele tău se apropie de momentul în care poate începe să mănânce exclusiv hrană uscată, ai grijă să îi introduci treptat în porția zilnică bobițe uscate. Mai exact, poți combina boabele cu plicuri sau conserve, iar ușor, ușor să elimini cu totul hrana umedă din alimentația de zi cu zi. Astfel, sistemul digestiv al animalului nu are parte de un șoc, iar prietenul tău patruped se obișnuiește mult mai ușor cu noua sa mâncare.

Care sunt avantajele hranei uscate?

Dacă te întrebi care sunt beneficiile de care te bucuri atunci când optezi pentru mâncarea uscată, sub formă de boabe, cele mai importante avantaje sunt:
• hrana uscată este ușor măsurabilă – vei putea să-i oferi animalului exact cantitatea de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios;
• durabilitate – spre deosebire de hrana umedă, cea uscată este mult mai ușor de depozitat pentru câteva săptămâni chiar și după ce deschizi ambalajul. În acest interval, mâncarea nu își pierde din proprietăți, rămânând la fel de gustoasă ca la început;
• poți alege dintre mai multe sortimente – pe piață găsești bobițe pe bază de vită, pui, somon sau miel și poți încerca mai multe variante, până o găsești pe cea pe care câinele tău o preferă și o acceptă cel mai bine;
• hrana uscată conține toți nutrienții necesari animalului tău.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Avantajele hranei umede

În paralel, indicat este să știi și care sunt avantajele de care se bucură patrupedul atunci când îi oferi mâncare umedă:
• câinele se bucură de un nivel ridicat de hidratare, având în vedere că plicurile și conservele au o textură aerată și sunt, deseori însoțite de un sos foarte gustos;
• un miros îmbietor, greu de refuzat;
• ai la dispoziție și conserve gastro, care sunt potrivite pentru animalul tău de companie atunci când acesta are probleme la nivelul digestiei;
• poți opta pentru hrană umedă sub formă de monoporții sau într-o cantitate mai mare;
• cantitatea de proteină din hrana umedă este întotdeauna mai mare decât în bobițele uscate.

Ține cont de vârstă și rasă

Nu în ultimul rând, important este să ții cont de vârsta animalului, dar și de rasa din care face parte acesta atunci când vrei să investești în hrană umedă, respectiv în cea uscată. Astfel îți vei da seama care este cantitatea de mâncare potrivită pentru prietenul tău, dar și care sunt ingredientele pe care să le urmărești pe etichetă.

Citeste si:
Românii, mai atenți la mâncare, dar nu și la suplimente. Iau...
Românii, mai atenți la...

NovaFood.ro este mereu la dispoziție pentru tine, iar aici găsești produse de calitate. De la hrana umeda pisici, până la mâncare umedă, dar și uscată pentru câini ori semințe pentru papagali, pe toate le ai la dispoziție la doar câteva click-uri distanță!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Iunie 2023 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.