Oamenii și câinii sunt specii extrem de diferite din punct de vedere anatomic și fiziologic, așadar, este cu atât mai surprinzător faptul că multe afecțiuni medicale sunt destul de similare. În continuare, poți descoperi câteva dintre bolile pe care, deși le credeai specifice oamenilor, le poate face și câinele tău.

Diabetul zaharat

Atunci când vorbim despre diabet la caini, ne referim la aceeași afecțiune, bine cunoscută în rândul oamenilor, în care rezistența la insulină duce la creșterea necontrolată a nivelului de zahăr din sânge.

Diabetul zaharat la câini este similar cu cel de la oameni, iar câinii diabetici necesită monitorizare atentă a nivelurilor de zahăr din sânge și administrarea de insulină. Există, de asemenea, formule de mâncare special concepute pentru câinii diabetici.

Artrita

Artrita este o problemă comună în rândul oamenilor, unde diverse forme de artrită afectează diverse intervale de vârstă. Aceasta poate fi regăsită și la câini, mai frecvent pe măsură ce aceștia îmbătrânesc, dar nu exclusiv.

Simptomele artritei la câini includ rigiditate, durere și dificultăți de deplasare și mișcare. Tratamentele împotriva artritei la câini includ antiinflamatoare, diverse forme de terapie fizică și modificări ale dietei și ale programului de exerciții.

Bolile de inimă

Afecțiunile cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, sunt întâlnite atât la oameni, cât și la câini. Simptomele insuficienței cardiace la câine includ rezistență scăzută la efort, tuse, oboseală, dificultăți de respirație și slăbire accentuată. Tratamentele includ medicamente pentru gestionarea tensiunii arteriale, diuretice și terapie suplimentară pentru inimă.

Cancerul

Cancerul afectează atât oamenii, cât și câinii, și poate fi localizat la diverse organe, înainte de a metastaza în întregul organism. Unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la câini sunt cancerul de prostată la masculii nesterilizați, respectiv cancerul glandei mamare, cu metastazare pulmonară, la femelele care nu au fost sterilizate la timp.

Citeste si:
Unde găsești oamenii potriviți - 4 resurse pentru compania ta
Unde găsești oamenii...

Tratamentele împotriva cancerului la câini includ chirurgie pentru îndepărtarea tumorilor, chimioterapie și radioterapie, ca și în cazul oamenilor.

Gripa

Gripa este o infecție respiratorie virală și există două tipuri de virus specifice câinilor, care pot determina forme de boală gravă. Vaccinul anual îi protejează împotriva acestora.

În ceea ce privește formele de virus uman, s-a demonstrat științific că cel puțin două dintre tulpini îi pot afecta și pe câini, deși aceștia dezvoltă, de cele mai multe ori, infecții asimptomatice sau cu semne foarte ușoare, care pot trece neobservate.

Salmoneloza

Salmoneloza este o infecție cu transmisie fecal-orală, care determină o gastroenterită severă la oameni și care îi poate afecta și pe câini. Aceștia pot contacta boala fie în timpul plimbărilor prin zone contaminate cu fecale, fie prin intermediul cărnii sau ouălor crude și contaminate, fie de la stăpânii lor, în cazul în care aceștia sunt infectați. Câinii dezvoltă, la rândul lor, o gastroenterită cu simptome similare.

Citeste si:
Andreea Antonescu și Andreea Bălan s-au simțit în pericol la...
Andreea Antonescu și Andreea...

Pancreatita cronică

Pancreatita cronică este o afecțiune destul de specifică, diagnosticată la om, dar care poate fi întâlnită și la câine. Disfuncția pancreasului duce la o sinteză inadecvată de enzime digestive, ceea ce se asociază, la câine, cu tulburări legate de scaun.

Câinele este incapabil să digere în mod adecvat alimentele, ceea ce îl poate expune riscului pentru diverse tipuri de carențe de vitamine, care au consecințe la nivelul întregului organism. Alimentația unui câine cu pancreatită cronică trebuie să fie atent echilibrată, iar la anumite intervale periodice se pot impune administrări injectabile de vitamine.

Bronșita

Bronșita reprezintă o inflamație a căilor respiratorii din plămâni, denumite bronhii. Câinii pot dezvolta bronșită ca urmare a unei infecții respiratorii. Simptomele sunt ușor de recunoscut, fiind reprezentate de tuse, strănut și o stare generală proastă, cu oboseală pronunțată.

Citeste si:
Cum a fost anul 2022 pentru Jo. Cântăreața, cu ochii în lacrimi pe...
Cum a fost anul 2022 pentru...

Câinii pot transmite infecția de la unul la altul, situație frecvent întâlnită în comunitățile mari de patrupede, cum sunt adăposturile sau pensiunile. Unele tipuri de bronșită pot fi prevenite prin vaccinare, dar boala poate apărea ca urmare a infecției cu alte microorganisme decât cele incluse în vaccin.

Există numeroase boli pe care le cunoaștem din patologia umană, dar care îi pot afecta și pe câini. Unele dintre acestea pot fi infecțioase, iar microorganismele care le determină pot fi specifice câinilor sau comune câinilor și oamenilor. Înțelegerea modului în care aceste boli îi afectează pe câinii noștri, recunoașterea similitudinilor și a diferențelor în modul în care ele afectează cele două specii pot contribui la îngrijirea adecvată a prietenilor noștri necuvântători.

Citeste si:
Care este cea mai mare frică pe care o are Andia: „Cu toții avem...
Care este cea mai mare frică...

Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Martie 2024 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.