Exista persoane care, din dorinta de a slabi, inlocuiesc zaharul cu fructoza. Nu este tocmai cea mai buna strategie, explica nutritionistul.

In realitate, fructoza ingrasa mai mult decat zaharul. Zaharul nu ar trebui inlocuit de fructoza decat daca suferi de diabet de tip 2.

Nutritionistii recomanda, aproape in unanimitate, ca in cadrul unei alimentatii sanatoase, 50-55% din caloriile zilnice sa fie aduse de catre glucide, 30-35% de lipide si 15% de proteine.

Din pacate, pentru marea majoritate a populatiei, glucidele, numite si carbohidrati sau zaharuri, inseamna paine, covrigi, prajituri, biscuiti, inghetata, produse de patiserie, cereale glazurate, bauturi dulci etc. In multe cazuri, pe langa zahar (sau zaharoza), pe eticheta nutritionala a produsului gasim mentionat si "sirop de porumb cu continut ridicat in fructoza".

Fructoza este cu 30% mai dulce decat zaharul (care este un amestec in parti egale de glucoza si fructoza), este mai solubila in apa decat glucoza si de aceea siropul de porumb bogat in frucoza este folosit pe scara mare in industria alimentara, avand putere de indulcire mai mare decat zaharul si fiind si mai ieftin decat acesta, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Persoanele suferinde de diabet de tip 2 stiu ca le este recomandat sa consume fructoza in loc de zahar, deoarece prezenta fructozei in sange nu duce la cresterea secretiei de insulina de catre celulele β pancreatice.

Insa exista si cei care doresc sa slabeasca si au tendinta sa inlocuiasca zaharul cu fructoza, fiind convinsi ca asa au mai multi sorti de izbanda, mai ales ca fructoza se gaseste si in fructe, iar fructele sunt recomandate cu caldura pentru beneficile aduse sanatatii. Se si spune sa consumam un mar pe zi ca sa tinem bolile departe.

Cititi continuarea pe Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.