Social 8 August 2016 12:30
Horodniceanu a precizat ca deocamdata nu este deschis un dosar penal, urmand sa se stabileasca modul in care se va proceda in acest caz, dupa discutii cu autoritati din alte state.

Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, intrebat despre informatiile despre un posibil trafic de arme din Romania, transmise de jurnalistii britanici de la Sky News,ca nu este exclusa o tentativa de discreditare, pentru ca, din ce a vazut, ca nespecialist, poate sa spuna ca acele arme nu erau de razboi, ci de vanatoare, iar filmarea unor traficanti pare greu de crezut.

Daniel Horodniceanu a spus ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism este o unitate de Parchet, “nu este serviciu de informatii si nici politie”, astfel ca reactioneaza dupa ce este informat, deschide dosare si incepe anchetele dupa ce este sesizat.


Seful DIICOT a precizat ca nu este deschis un dosar penal in acest caz, urmand sa se stabileasca modul in care se va proceda in continuare dupa ce va fi luata legatura cu autoritatile din alte state.

“Nu este exclusa nicio varianta, am vorbit cu partenerii nosti institutionali, cu serviciile de informatii, cu politia. Ne vom face treaba in ce priveste aceasta chestiune, dar, sincer, nu excludem nici o tentativa de discreditare. Nu s-a dovedit niciunde in vestul Europei unde au existat atentate, ca armamentul a pornit vreodata din estul Europei”, a mai declarat Horodniceanu, potrivit News.ro.

Intrebat daca a primit date despre astfel de fapte de la serviciile de informatii, Horodniceanu a spus: “Pana acum nu, dar am avut discutii despre aceste aspecte, inclusiv astazi”.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Daniel Horodniceanu a mai spus ca multe dintre informatiile prezentate in materialul jurnalistilor britanici par greu de crezut.

“Este de invidiat norocul unor jurnalisti care filmeaza cu camera in fata trei traficanti mascati, despre care spun ca le-au preluat telefoanele si le-au incuiat in masina, desi nu aveau semnal acolo”, a precizat Horodniceanu.

Procurorul sef al DIICOT a mai spus ca, din imaginile pe care le-a vazut, poate sa spuna, ca nespecialist, ca acele arme nu par a fi de razboi, ci de vanatoare.

“Ucraina este o zona de conflict, iar in zonele de conflict exista excedent de armament. Cu un ochi de nespecialist, am vazut armamentul prezentat de jurnalistii britanici si, la o prima vedere, ca nespecialist, pot spune ca nu par arme de razboi, par arme de vanatare. Dar o spun din calitate de nespecialist”, a adaugat Daniel Horodniceanu.

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

Televiziunea britanica Sky News a transmis sambata o ancheta jurnalistica despre care a spus ca a fost filmata in Romania, realizata de jurnalistul Stuart Ramsay, in care presupusi traficanti de arme le prezinta jurnalistilor automate precum AK-47 si alte arme de asalt pe cere intentionau sa le vanda.

Echipa Sky News spune ca, dupa luni de negocieri cu o grupare din Romania, a fost trimisa intr-o zona izolata a tarii, pentru a se intalni cu reprezentanti ai traficantilor, care sa arate ce pot oferi.

“Nu exista nici un subterfugiu. Stiau ca suntem o organizatie de presa care vrea sa ilustreze ca obtinerea unei arme este relatic usoara si credeau ca le vom cumpara (…). Ideea este ca nu le pasa cine suntem, atat timp cat eram dispusi sa platim. Pe parcursul intalnirii, au spus clar ca vor vinde oricui: spargator de banci, criminal in masa sau terorist, nu facea nicio distinctie”, au scris jurnalistii de la Sky News.

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

Acestia sustin ca s-au intalnit cu traficantii pe o sosea, dupa care i-au urmat intr-o padure unde nu era semnal de la telefon, inainte de a opri pe o pajiste. Doi barbati le-au cerut apoi jurnalistilor sa coboare, i-au perchezitionat, le-au verificat echipamentele si le-au incuiat telefoanele mobile in masina, luandu-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, aratandu-le ce tipuri de arme au de vanzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurari reporterilor ca pot oferi mii de astfel de arme, dar si munitie pentru ele.

“Le aducem din Ucraina cu munitie, oricata vreti”, a spus unul dintre ei.

Traficantii au spus ca armele sunt aduse din Ucraina, ajung in Romania, de unde o alta banda le preia si le trimite in vestul Europei si in Orientul Mijlociu. Destinatia principala este, insa, Occidentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.